UTRIKES. En självmordsbombare detonerade sin laddning nära en grupp muslimska pilgrimer i Bagdad. IS har nu tagit på sig dådet och ett tjugotal människor ska ha dött.

En bil har kört in vid en marknad i Nahrawandistriktet i Bagdad och där låtit en bomb explodera nära en grupp shiitiska pilgrimer. Pilgrimerna var på väg till en helgedom för att där delta i minnesstunder för imamen Musa al-Kazim. Ceremonin som hålls till minne av imamen har under de senaste åren vuxit till ett enormt evenemang som lockar shiitiska pilgrimer från hela världen och som brukar få den irakiska huvudstaden att stanna av i flera dagar. Ett tjugotal människor ska ha omkommit i attentatet och ytterligare runt 40 personer ska ha skadats.

Nu har terrororganisationen Islamiska staten, IS, tagit på sig självmordsbombarens dåd. Att IS riktar attacker mot shiitiska muslimer är inget ovanligt då de ser dessa som kättare.

Kort efter dådet i Nahrawandistriktet utfördes ett attentat mot en shiitisk militärpostering i Doradistriktet i Bagdad. Två personer dog och tre personer skadades i explosionen. Ännu har ingen tagit på sig ansvaret för den andra explosionen.

Källa:
IS tar på sig dödligt Bagdaddåd


  • Publicerad:
    2016-04-30 13:50