UTRIKES. Under dagen har undantagstillstånd utlysts i Bagdad. Anledningen är för att tusentals demonstranter har stormat den Gröna Zonen och börjat vandalisera parlamentet.

Under lördagen har undantagstillstånd utlysts i Iraks huvudstad Bagdad med anledning av att tusentals demonstranter stormat den hårt befästa Gröna Zonen och vandaliserar parlamentet. Den Gröna Zonen är ett område där parlament, regeringsbyggnader och flera ambassader ligger. Anledningen till stormningen är att de vill ha reformer. De protesterar mot den korruption som råder i parlamentet och att de åter igen misslyckats med att samla till omröstning för att få bort de korrupta ministrarna.

Demonstranterna är shiamuslimer och anhängare till Muqtada Sadr. Sadr är en rebellisk shialedare som anser sig föra arbetarklassens talan mot den korrupta regeringen. Enligt vittnen ska demonstranterna ha skrikit ”Det här blir er sista dag i Gröna Zonen” åt de parlamentsledamöterna som försökte fly stormningen.

Premiärminister Haider Abadi vill ersätta flera av de korrupta ministrarna med teknokrater för att kunna motverka korruptionen i regeringen. Abadi blir dock motarbetad av de politiska partierna och en omröstning har därmed undvikits. I tisdags kastade parlamentarikerna vattenflaskor på premiärministern när han varnade om att den politiska krisen i Bagdad försvårar bekämpandet av Islamiska staten.

De våldsamma demonstrationerna har lett till att många av de soldater som legat vid frontlinjen kallats till huvudstaden för att försöka få läget under kontroll.

Källa:
Undantagstillstånd efter massiva protester i Bagdad


  • Publicerad:
    2016-04-30 17:35