TERRORDÅD. Under tisdagsförmiddagen har ett antal explosioner inträffat vid flyplatsen Zaventem och i tunnelbanan nära stationen Maelbeek i den belgiska huvudstaden Bryssel. Minst 26 personer ska ha avlidit i dåden. Två personer ska ha gripits.

terror

Explosion i tunnelbanan i Bryssel.

Det var vid åttatiden under tisdagsmorgonen som två explosioner inträffade vid flyplatsen Zaventem utanför Bryssel. Explosionerna inträffade i flygplatsens avgångshall och flygplatsen evakuerades omedelbart och all passagerartrafik har ställts in och flyttats till andra flygplatser.

Cirka en timme senare inträffade nästa explosion, denna gång i tunnelbanan nära stationen Maelbeek, som ligger nära EU-kommissionens och ministerrådets byggnader i centrala Bryssel.

Enligt obekräftade uppgifter ska det ha rört sig om en självmordsbombare som befann sig på flygplatsen och uppgifterna säger också att det förekom skottlossning innan explosionerna. Enligt vittnen ska det ha varit en bomb ombord på ett tunnelbanetåget som exploderade.

Katastroftillstånd har utfärdats över hela Brysselområdet och terrorhotnivån har höjts till högsta möjliga. Kollektivtrafiken har ställts in och samtliga tunnelbanestationer har spärrats av.

Vid 11-tiden bekräftade den belgiska regeringen att det rör sig om terrordåd och att minst en självmordsbombare deltagit i dådet. Det kom även uppgifter om omfattande kontroller utmed den normalt öppna gränsen mellan Belgien och Frankrike.

Minst 26 personer ska ha dött i attackerna och belgisk polis har gripit två personer misstänkta för delaktighet i dåden.

Nordfront rapporterade nyligen om hur terrorledaren, Salah Abdeslam, som pekas ut som hjärnan bakom terrordåden som inträffade i Paris i november, greps för bara några dagar sedan av polisen i Bryssel.

Efter terrordåden i Bryssel så har svensk polis förstärkt sin närvaro på både Arlanda och Bromma flygplats, liksom ett antal andra objekt i Stockholmsområdet. Vilka vill polisen inte gå in på. Däremot höjs inte terrorhotnivån i Sverige från den nuvarande nivån, som är nu ligger på tre på en femgradig skala.

Uppdatering: Enligt flera medier ska terrorgruppen Islamiska Staten (IS) ha tagit på sig terrordåden som inträffade i Bryssel under tisdagsförmiddagen.

Film från explosionen på flygplatsen i Bryssel går att se nedanför:

Källor:
Ökad säkerhet på länets flygplatser
Terrordåd i Bryssel – detta har hänt
Kraftig explosion på flygplatsen i Bryssel


  • Publicerad:
    2016-03-22 12:25