MÅNGKULTUR. Den 23-årige Osama Krayem som växte upp i Malmö häktades nyligen misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel. Nu framkommer uppgifter om att han som barn var med i en dokumentärfilm där han användes som ett exempel på ”lyckad integration”. Men detta är bara ett första steg i en lång och brokig resa som skulle leda honom till en tunnelbanestation i centrala Bryssel, med en väska full av sprängmedel.

Osama Krayem, ett exempel på lyckad integration?

Osama Krayem, ett exempel på lyckad integration?

Under torsdagen häktades den 23-årige Osama Krayem i Bryssel, misstänkt för delaktighet i de terrordåd som drabbade staden den 22 mars i år. Krayem åkte då tillsammans med en kamrat, den 27-årige Khalid El Bakraoui, till tunnelbanestationen i Maalbeek i centrala Bryssel med varsin väska innehållande sprängladdningar. El Bakraoui sprängde sig själv i luften och dödade ett 14 personer medan Krayem valde att istället fly från platsen och kunde så småningom gripas på en annan plats i staden.

Krayem, som media nu givit beteckningen ”svensk”, är en arab som växte upp i Rosengård i Malmö. Som 11-åring var med i en dokumentär som skapades i samarbete med IFK Malmö. Filmen gick under namnet ”Utan gränser – en film om idrott och integration” och visades på Folkets Bio i Malmö 2005. Christer Girke, som ledde klubbens ”integrationsarbete” minns tillbaka till tiden för dokumentären:

— Vi ville visa hur viktigt det är med integration och att det inte behöver vara svårare än att man börjar prata med varandra, säger han.

Om Krayem och hans bror, som också var med i dokumentären, berättar Girke vidare:

— Pojkarna var med ut till föreningen för att se vad de andra svenskarna gjorde och få känna att föreningslivet var viktigt, hur det kan vara en inkörsport till jobb och mycket annat. Jag förstod det som att pappan ville att pojkarna skulle vara en del av samhället.

Flera personer ur Krayems uppväxt beskriver honom som lugn och tillbakadragen. En klasskompis från gymnasiet berättar dock att det märktes att han var ”religiös”. Men inte ens när Krayem la upp bilder på Facebook där han poserade med vapen och IS-flaggor insåg klasskompisen allvaret.

— Jag tänkte att det är sådant som ungdomar gör, att det finns en konstig uppfattning om vad som är häftigt. Även om han lade upp såna bilder skulle jag aldrig kunna tänka mig att han skulle göra något för att skada någon annan, förklarar klasskompisen.

Andra vänner, liksom delar av familjen, verkar dock ha haft en bättre bild av vad Krayem sysslade med och skickade uppmuntrande meddelanden på hans Facebook.
“Må Allah älska dig!” skrev Krayems bror till honom. En vän kommenterar en bild med “Haha kungen sån riktig isisssss” och får till svar “Tung e du …”.

Några månader efter att Krayems Facebook-konto stängts ner skriver hans bror detta på sin Facebook:

Har saknat dig jätte mycket min storebror! ett år sen jag träffa dig min bror, in shaa Allah gud är med dig hela vägen o in shaa Allah vi träffas i jannah, om vi inte träffas innan!!

Jannah är det muslimska paradiset, där “martyrer” påstås bli belönade med sina berömda 72 oskulder.

Vid paradisets portar väntar 72 oskulder på den muslimske martyren enligt Islam.

Vid paradisets portar väntar 72 oskulder på den muslimske martyren enligt Islam.

2013, drygt ett år innan Kayrem åkte till Syrien för att ägna sig åt Jihad, arbetade han bland annat åt stiftelsen Al-Risalah, som säger sig arbeta med att ”undervisa barn och ungdomar i arabiska och islam”. Stiftelsen har starka kopplingar till Saudiarabien och dess VD Hussein Aldaoudi förklarade tidigare för Uppdrag Granskning att han ämnade att leva enligt Sharia-lagarna i Sverige ”så gott det går”. Al-Risalah är verksam i hela Skandinavien och Krayem var anställd vid bygget av stiftelsens nya förskola i Köpenhamn.

Efter att ha utkämpat jihad i Syrien åt ISIS blev Krayem beordrad att återvända till Europa med falskt pass, denna gång som en 28-årig syrisk ”flykting” vid namn Naim Al-Hamed. Bara några dagar efter terrordåden i Bryssel pekades denne Al-Hamed ut som en misstänkt gärningsman, men även som inblandad i de tidigare terrordåden i Paris. Franska utredare ska då ha kommit fram till att han förmodligen tog sig in i Europa via den grekiska ön Leros, precis som så många andra ”flyktingar”. En annan av dessa ska ha varit en viss Abdelhamid Abaaoud, den utpekade hjärnan bakom Paris-attackerna, som ska ha befunnit sig på ön samtidigt som Al-Hamed/Krayem.

Krayem kom att skickas tillbaka till Europa som “flykting” under falskt namn för att begå terrordåd. Exakt såsom ISIS tidigare berättat att de skulle göra.

Krayem kom att skickas tillbaka till Europa som “flykting” under falskt namn för att begå terrordåd. Exakt såsom ISIS tidigare berättat att de skulle göra.

Vägen till Bryssel ska sedan ha gått via ett ”flyktingcenter” i den sydtyska staden Ulm, där han även ska ha mött upp Salah Abdelsam, den enda kände överlevande förövaren från terrorattackerna i Paris.

Efter att belgisk polis efterlyst Al-Hamed som misstänkt i terrordådet med bild kunde man med hjälp av svenska Säpo komma underfund med att den 23-årige ”svensken” och integrationsmiraklet Osama Krayem och den 28-årige syriske ”flyktingen” och misstänkte terroristen Naim Al-Hamed i själva verket var samma person.

Vid ett tillslag i Bryssel den 8 april kunde Krayem till slut gripas och sitter nu häktad misstänkt för mord och terrorbrott. Om sitt agerande den 22 mars ska han i förhör ha sagt:

— Jag var inte i Bryssel av en slump. Jag visste vad jag gjorde. Men jag ångrade mig i sista stund.

Exakt vad det var som fick Krayem att ändra sig framgår dock inte. Han kommer också i vilket fall som helst med största sannolikhet att åtalas för delaktighet i dådet, då det även finns bevis att han deltagit vid planeringen.

Källor:
Terrormisstänkt svensk var med i film om lyckad integration
Terrormisstänkte svensken häktad
Terrormisstänkte Osama kopplas till Saudifinansierad stiftelse
Osama Krayem var en av Europas mest jagade
Osama Krayems väg från Rosengård till kalifatet
Uppgifter till Ekot: Svensk 23-åring terrormisstänkt i Bryssel


  • Publicerad:
    2016-04-17 02:00