TERRORDÅD. Sexton personer greps i antiterrorräder som genomfördes i Belgien i söndags. Flera av dem som utförde terrordåden i Paris kommer från Belgien och en av de överlevande terroristerna från Paris, Salah Abdeslam, flydde landet till Belgien dagen efter dåden och söks nu av polis.

Under söndagen genomförde polisen stora antiterrorräder i Belgien som är ett av de länder där flera terrorister uppehåller sig. Flera av de terrorister som genomförde terrordåd i Paris, där över 120 personer avled och hundratals personer skadades, ska ha kommit från Belgien. Salah Abdeslam, var en av de terrorister som överlevde i Paris och han ska ha flytt från Frankrike till Belgien morgonen efter dåden. Han eftersöks nu av polis.

Totalt genomfördes 22 terrorräder under söndagen i Belgien och sexton misstänkta terrorister ska ha gripits, varav en av dessa ska ha skadats då polisen öppnade eld. Även under lördagen greps misstänkta terrorister. Bland annat greps sex pakistanier med brittiskt medborgarskap i närheten av Bryssel.

Då myndigheterna i Belgien fruktar liknande terrordåd som inträffade i Paris har man beslutat att skolor, större evenemang och tunnelbanor kommer att hållas stängda och både polis och militär har patrullerat Bryssels gator sedan i lördags.

Då terrorhotsnivån i Belgien ligger på den högsta nivån betyder det att det finns allvarligt och omedelbart hot. Därför har det svenska utrikesdepartementet (UD) uppmanat svenskar i Bryssel att följa lokala myndigheters rekommendationer vilket till exempel är att man bör undvika stora folksamlingar såsom flygplatser, köpcentrum och kollektivtrafiken.

Källor:
Reseinformation Belgien
16 mensen opgepakt, Abdeslam niet gevat, dreiging blijft
Fortsatt högsta hotnivå i Bryssel


  • Publicerad:
    2015-11-23 09:10