INRIKES Biltillverkaren Tesla stämmer nu den svenska staten då Postnord inte längre delar ut post till företaget. Därmed får man inte tillgång till registreringsskyltar som behövs till bilar.

I samband med IF Metalls pågående strejk mot Tesla och kravet på ett kollektivavtal har en blockad inletts. Den påverkar bland annat Postnords postleveranser till Tesla. Samtidigt har Transportstyrelsen specificerat att endast Postnord får användas som leverantör, vilket hindrar Tesla från att själva hämta sina registreringsskyltar.

I ett svar på dessa åtgärder har Tesla nu beslutat att stämma svenska staten genom Transportstyrelsen. Enligt Di, som har tagit del av handlingarna, hävdar Tesla att beslaget av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan lagligt stöd riktad mot företaget.

”Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla”, skriver bolaget.

Elon Musk, Teslas grundare, gjorde ett kryptiskt uttalande på plattformen X strax innan nyheten publicerades, där han skrev att ”handlingar säger mer än ord”.

Strejken mot Tesla har pågått i nästan en månad, och tidigare har det varit en blockad i Sveriges hamnar där Teslabilar inte har fått lossas och lastas. Förra veckan trädde även en sympatiåtgärd från Seko i kraft, vilket innebär att Postnord-anställda inte hanterar Teslas post.