MUSIK Med anledning av Shane MacGowans bortgång igår uppärksammas bandet The Pogues där han var frontman och sångare. Då julen också närmar sig faller valet naturligt på julsången ”Fairytale of New York”.

The Pogues bildades i London 1982 och bestod av både engelska och irländska medlemmar. Bandet spelade ”irländsk folkrock” med en attityd och vissa influenser från punkscenen. Bandets ursprungliga namn på gaeliska var ”Pogue Mahone”, vilket slarvigt kan översättas från iriska till ”kyss mitt arsle”. Namnet ändrades sedermera till det betydligt mer radiovänliga The Pogues just för att enklare få speltid på radion.

Veckans låt är en duett mellan bandets sångare Shane Macgowan och den brittiska sångerskan Kirsty McColl som handlar om ett separerat par som på julnatten reflekterar över hur deras förhållande tagit slut på grund av droger, sprit och dumhet. En textrad som ofta varit kontroversiell – och i vissa fall till och med censurerats – är då den kvinnliga karaktären i låten förolämpar sin före detta pojkvän med ett politiskt inkorrekt uttryck:

You scumbag, you maggot
You cheap lousy faggot
Happy Christmas your arse
I pray God it's our last

MacGowan har under en stor del av sitt liv haft problem med alkoholmissbruk. Den före detta frontmannen blev 65 år.