RYSSLAND. En man med nordkaukasiskt utseende gillar inte att två ryssar tittar honom i ögonen och närmar sig.

Filmen från tunnelbanan i Moskva har funnits i tre dagar men har redan över en miljon tittare på Youtube. Bilderna väcker starka känslor och har till stor del favoriserats av ryssar som ser videon som ett exempel på självförsvar. Det var en övervakningskamera som fångade händelsen för en vecka sedan när en man med nordkaukasiskt utseende hamnade i bråk med två ryssar.

Videon börjar med att tittaren ser folk sitta i tågvagnen som vilken dag som helst. Två personer med ryskt utseende sitter på sina passagerarstolar till höger i bilden. Plötsligt kommer en man in i bilden som närmar sig ryssarna och som syns ur ryggperspektiv. Mannen blir först uppmanad att ”visa armarna” men fortsätter ändå.

Den ena ryssen plockar fram ett skjutvapen som han avfyrar mot mannen i kroppen och mot ansiktet. Det rör sig om en pistol som skjuter gummikulor, något som kallas traumatiserande vapen i Ryssland och som även är tillåtet att inneha med licens. Den andra ryssen håller mannen på avstånd med ett motsvarande vapen innan dörrarna till tåget öppnar vid perrongen. Han uppmanar också den skjutne mannen något i stil med ”rör inte kniven”. Därefter är de två ryssarna ute ur bilden.

Den skjutne mannen väljer att gå ut på perrongen för att strax efteråt gå tillbaka i samma tågvagn. En förklaring till beteendet kan vara att den skjutne mannen varit knivbeväpnad precis som kommentarerna från de två ryssarna antyder. På perrongen kan den skjutne mannen lämnat sin kniv för att gömma bevismaterial.

Tunnelbanan är lugn. När en man närmar sig två ryssar blir han skjuten med gummikulor. Mannen hävdar senare att han var oprovocerat attackerad. Se själva filmen och bedöm.

Tunnelbanan är först lugn. När en man närmar sig två ryssar blir han skjuten med gummikulor. Mannen hävdar senare att han blev oprovocerat attackerad. Vad säger filmmaterialet?

Åsikterna går isär om vad som egentligen hände i tågvagnen. Enligt ryska uppgifter som inkommit till Nordfront är det inom den liberaldemokratiska bloggosfären som den skjutne mannen beskrivs som ett oskyldigt offer. Där kallas de två ryssarna på tåget ”rasister” och att de angriper den tredje mannen ”oprovocerat”.

Mannen med nordkaukasiskt utseende har senare gett sin egen version om det inträffade efter att han uppsökt sjukhus. Han hävdade där att han kände sig kränkt när de två ryssarna tittade på honom. Han kände sig provocerad av deras blickar och ville bara säga till dem. Den liberaldemokratiska versionen av händelsen har fortsatt i denna anda.

Många som tittat på videon verkar ha en annan uppfattning och ser händelsen som ett pedagogiskt exempel på självförsvar. Över 90 procent har gett videon på Youtube ”tummen upp”. Bakom reaktionerna och responsen av filmen finns det en frustration bland ryssar som upplever etniskt motiverad brottslighet. Till Nordfront uttrycker en ryss följande:

– Det sker ett grovt brott varje vecka som är etniskt motiverad och riktad mot etniska ryssar. Det handlar om mord eller grov misshandel som är oprovocerad och där förövarna har ursprung från norra Kaukasus eller Asien. Det räcker med att en ryss tittar på en främling som i detta fall eller att man bara råkar vara ryss. Jag anser att du ska kunna titta på vem som helst på vilket sätt du vill utan att behöva angripas med kniv.

Enligt uppgifter till Nordfront är de rättsliga efterspelen kring händelsen i tunnelbanan okända för allmänheten i Ryssland. Till dess att flera fakta kommit fram kan alla se på filmklippet och göra sina egna observationer och dra egna slutsatser. Kroppsspråk och ansiktsuttryck kan ofta säga mycket om en händelse. Var det frågan om en oprovocerad attack från de två ryssarna?


  • Publicerad:
    2013-11-24 20:30