TOMMIE LINDH. ”Glöm aldrig Tommie Lindh” är en uppmaning som trycktes på en minneströja för den mördade unge mannen. Detta höll dock inte tvångsfinansierade Sveriges television med om och förbjöd tröjan att visas i bild.

I tisdags publicerade Exakt24 en intervju med Linnea och Mikael Lindh, föräldrar till den mördade Tommie Lindh. I intervjun berörs bland annat mordet på Tommie och tiden därefter, men även en bisarr episod från en intervju med skattefinansierade Sveriges television.

När Linnea Lindh skulle intervjuas, iförd en minneströja med trycket ”Glöm aldrig Tommie Lindh”, krävde den statliga TV-kanalen enligt moderns berättelse att den inte skulle få synas i bild. När hon frågade varför ska reportern ha svarat att det kommer från ”högre ort”. Exakt vad ”högre ort” betyder fick hon inget annat svar på än att det kom från regeringsnivå.

— Hans namn får inte komma ut. Man får inte använda hans namn, fyller fadern i.

— Har SVT sagt så, frågar Exakt24:s reporter Jesper Johansson.

— Ja, SVT har sagt det, bekräftar Mikael Lindh.

Även en stödkampanj från europeiska kvinnor, som höll upp skyltar med Tommies namn, tas upp av Johansson.

— Det är en känsla av stolthet faktiskt, det är det. Han ville att det skulle bli bra, kommenterar Linnea Lindh och tillägger att sonen stod upp för att kvinnor skulle behandlas med respekt.

Exakt24:s intervju med föräldrarna kan ses nedan.


  • Publicerad:
    2020-10-29 20:12