INRIKES. Träning under arbetstid har gett gott resultat för arbetarnas hälsa. Det säger Kalmar Vatten som provat på detta sedan 2007.

Kalmar Vattens rörläggare har som arbetsuppgift att träna två timmar varje vecka. Rörläggare som inte tränar bestraffas med lägre löneförhöjning, detta skriver Byggnadarbetaren. Linn Sjögren som är HR-chef säger att träningen har gett gott resultat då belastningsskadorna nästan är helt borta.

— Vi utbildar vid behov så att de tränar på rätt sätt, inte bara biceps, utan även bål och rygg, som behöver stärkas när man har ett tungt arbete. Arbetsgivarens krav är att de ska träna någon form av styrketräning en gång per vecka, säger Linn Sjögren.

Kommunen har närvarolistor men undersöker inte exakt hur träningen går till. Projektet har pågått sedan 2007 och arbetarna har under tiden också kunnat spela innebandy och badminton. I projektet utvärderades arbetarnas fysiska profil och över tid försvann de som tidigare legat i riskzonen för framtida skador. Efter tre år prövotid valde kommunen att skriva in att rörläggarna skulle träna på arbetstid. Arbetarna ställer sig också positiva till det. Sjögren svarar på frågan om det är fel att begära träning då personerna är rörläggare.

— Vi tycker inte det. Det vi gör är en stor investering i våra anställda och det kostar en hel del. Flertalet är väldigt positiva och vi har hela tiden från första början haft förhandlingar och diskussioner med facket för att det ska kännas bra för våra anställda.


  • Publicerad:
    2021-02-09 11:15