VÅRD Regeringen vill satsa på att öka förskrivningen av fysisk aktivitet inom vården. Detta genom utbildning och kompensation för regioner som skriver ut träning till patienter.

Regeringen vill förmå vården att använda sig mer av fysisk aktivitet som behandling av olika sjukdomar och krämpor, skriver DN. Bland annat tänker man införa ett nationellt system och skapa nya utbildningar. Regioner som förskriver fysisk aktivitet kommer dessutom att få ersättning från staten.

I dagsläget är det väldigt ojämnt mellan regionerna hur ofta fysisk aktivitet på recept (Far) används.

— I Västernorrland till exempel skrivs det ut i väldigt hög utsträckning jämfört med Dalarna där det sällan skrivs ut. Ett skäl till att det skiljer sig så mycket över landet tror vi är att det inte finns ett standardiserat system, som för vanlig läkemedelsförskrivning, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till DN.

Man hoppas att en uppdatering E-hälsomyndigheten med ett nationellt system ska göra det enklare för regionerna. Dessutom avsätts 37 miljoner kronor under 2023 för regionerna som ska delas ut som ersättning när man skriver ut och följer upp Far.

Far fungerar ungefär som vanliga läkemedelsrecept, men istället för att en patient förskrivs att ta ett visst antal piller per dag rekommenderas man att utföra en viss fysisk aktivitet ett visst antal gånger per dag eller vecka. Inom vissa regioner får patienter som förskrivits fysisk aktivitet dessutom subventionerade träningskort.

Forskning har visat att all form av fysisk aktivitet fungerar bättre mot exempelvis depressioner än mediciner och terapi. Men det fungerar även bra på en rad fysiska sjukdomstillstånd, samt som smärtlindring.

— Jag har varit och träffat personer som har Parkinsons sjukdom och som ägnat sig åt boxning. De har kunnat minska sin läkemedelsanvändning mycket kraftigt, säger Jakob Forssmed.

En undersökning från Sifo har också visat att åtta av tio svenskar föredrar recept på motion framför piller. Bara en av tio tillfrågade var kritiska.