VETENSKAP En australiensisk studie visar att all form av träning ger bättre resultat som behandling av depression jämfört med det traditionella botemedlet med kombination av mediciner och terapi.

Det är forskare på University of South Australia som publicerat en ny studie som undersökt vilken effekt träning har på mental ohälsa. Studien, som har publicerats i British Journal Of Sports Medicin, har granskat sammanlagt 1 039 tidigare studier om fysisk aktivitet för att motverka bland annat depression där 128 119 personer deltagit.

Enligt studien är fysisk träning 1,5 mer gånger effektivt för behandling av diverse mental ohälsa än terapi och mediciner. Störst effekt gav fysisk aktivitet för personer som led av depression, gravida och kvinnor med postpartum-depression, personer diagnostiserade med HIV eller njursjukdomar, samt även hos friska personer.

— Fysisk aktivitet är känt för att bidra till att förbättra den mentala hälsan. Men trots bevisen har den inte antagits i stor utsträckning som ett förstahandsval för behandling, säger forskaren Dr Ben Singh.

Det är dessutom ingen särskilt typ av träning som är mer effektiv än någon annan. Alla typer av motion, inklusive promenader, ger positiv effekt enligt studien.

— Vi hoppas att den här granskningen kommer att understryka behovet av fysisk aktivitet, inklusive strukturerade träningsinterventioner, som en huvudmetod för att hantera depression och ångest, säger professor Carol Maher, som har lett studien.