UTRIKES Den moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien har formellt bett Ryssland om hjälp från förtryck och ekonomisk blockad. Moskva har svarat att man kommer överväga förfrågan.

Dnestriska moldaviska republiken, eller Transnistrien i folkmun, är en Sovjetliknande stat som bröt sig ur Moldavien i samband med Sovjetunionens kollaps 1990. Landet är en smal landremsa längs den moldaviska gränsen till Ukraina och består till stor del av ryssar.

Ända sedan Transnistrien förklarade sin självständighet har man sökt och fått stöd från Ryssland, som sände fredsbevarande styrkor till landet efter ett kort inbördeskrig i Moldavien 1992. Nu har landets politiker formellt bett Ryssland om hjälp från påtryckningar från Moldavien.

Detta skedde i form av en resolution som antogs på en kongress på onsdagen, där folkvalda på alla nivåer deltog. Enligt resolutionen begär man ”skydd mot sociala och ekonomiska påtryckningar” och påstår att Moldavien bedriver ett ”ekonomiskt krig” mot Transnistrien.

Bakgrunden är enligt Svenska Yle att Moldaviens regering har börjat kräva tullavgifter av företag i Transnistrien. Detta ska enligt den transnistriska regeringen ha minskat republikens inkomster med en femtedel.

— Det pågår sociala och ekonomiska påtryckningar mot Transnistrien. Det här är i strid mot Europas principer om skydd för de mänskliga rättigheterna och fri handel, sa Transnistrien utrikesminister Vitalyj Ignatjev på onsdagen.

— Vi har bett om en intensifiering av politiska och diplomatiska åtgärder, eftersom Ryska federationen är en av de internationella medlarna för konflikten, förklarade han vidare.

Moskva reagerade snabbt på förfrågan och i ett officiellt uttalande från det ryska utrikesministeriet framgår det att ”förfrågningar från Transnistrien alltid övervägs” av Ryssland. ”Beskyddet av de transistriska invånarnas intressen, våra landsmän, är en av våra prioriteter”, står det vidare i uttalandet.

Transnistrien ska också ha skickat meddelanden till FN:s säkerhetsråd, OSSE, EU-parlamentet och andra internationella organisationer där man anklagar Moldavien för ekonomisk krigföring, skriver RT.

Moldavien har fördömt resolutionen som ”propaganda” och bedyrar att Transnistrien inte under några former har drabbats av någon ekonomisk blockad.

Fruktar folkomröstning i Transnistrien

Den neokonservativa amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) har tidigare varnat för att Ryssland kommer att använda Transnistrien för att tvinga Ukraina att öppna en andra front.

Teorin är att Ryssland kommer att se till att Transnistrien anordnar en folkomröstning för att ansluta till Ryska federationen, på samma sett som skedde på Krim 2014 samt i fyra ukrainska regioner 2022. I Transnistrien är närmare hälften av invånarna redan ryska medborgare och opinionsundersökningar i republiken visar på ett starkt folkligt stöd för en rysk annektering.

DN fruktar nu att nästa steg mot detta scenario kommer att tas när Rysslands president Vladimir Putin håller ett tal i det ryska parlamentet på torsdagen.