POLITIK Idag har Israel kallat hem sina diplomater och ambassadörer från Norge och Irland. Orsaken är att dessa länder tillsammans med Spanien valt att erkänna Palestina som en självständig stat.

Den palestinska staten erkänns formellt av 143 länder världen över. Idag meddelade också Norge, Irland och Spanien att de tänker erkänna Palestina som självständig stat och höja den siffran till 146.

— Palestina har en grundläggande rätt till en självständig stat, sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre på en pressträff

Statsministern tillade efteråt att tanken tidigare har varit att ett erkännande ska komma först då man träffat en fredsuppgörelse mellan Palestina och Israel. Han menar att detta i dagens läge inte är möjligt varpå man nu ser erkännandet som ”ett steg på vägen” mot fred. Han motiverade dock även beslutet med att det kommer att gynna judarna:

— Vi tror att en tvåstatslösning ligger i Israels bästa intresse, menar han.

Enligt SVT har Israel svarat på beskedet med att ta hem diplomater från åtminstone Norge och Irland.

— I dag sänder jag ett skarpt besked till Irland och Norge. Israel kommer inte att låta detta passera i det tysta. Jag har beslutat att de israeliska ambassadörerna i Dublin och Oslo ska skickas hem för ytterligare samråd, säger utrikesminister Israel Katz.

Norges och Spaniens officiella erkännande träder i kraft den 28 maj.