BROTT. I slutet av juli ska tre gärningsmän ha fört bort en person till ett skogsparti där de sedan misshandlat, hotat och grovt våldtagit offret med en trädgren. Alla de tre står nu åtalade för flertalet brott och riskerar långa fängelsestraff.

Tre personer åtalas nu för att den 29 juli i år ha misshandlat, hotat och grovt våldtagit en person i en skog i västra Värmland. De tre gärningsmännen är två 22-åriga män samt en 18-årig kvinna.

De tre hade tvingat in sitt offer i en bil och kört in på en skogsväg. De två 22-åriga männen ska väl inne i skogen ha både sparkat och slagit mot offrets huvud och kropp. Den 18-åriga kvinnan ska efter misshandeln ha sparkat offret mellan benen.

— De tre åtalade har haft något otalt med målsäganden och letat en tid efter denna före det här datumet. Men just den här aktuella dagen får de tips från en bekant om att målsäganden befinner sig i Charlottenberg för att besöka en släkting, säger åklagare Stefan Wessberg och fortsätter:

— Där fanns ju inga vittnen. Sedan utsattes målsäganden för den grova misshandeln där framför allt killarna är aktiva.

Efter den grova misshandeln ägt rum hade en av männen klippt av en trädgren med en medhavd bultsax som de sedan använde för att våldta offret. Efter den grova våldtäkten hade offret tvingats att både suga och slicka på grenen.

— Syftet var inte sexuellt i första hand utan att förnedra målsäganden, säger Wessberg.

Gärningsmännen försökte efteråt att pressa sitt offer på pengar och hotade att denne ”gjorde bäst i att inte anmäla brotten till polisen”. Offret kördes sedan blodig tillbaka till sin släkting och gjorde en polisanmälan.

Gärningsmännen anhölls strax därefter i sin frånvaro misstänkta på sannolika skäl för grov misshandel, grov våldtäkt, olaga tvång, försök till utpressning och övergrepp i rättssak. I förhör har de tre gärningsmännen endast erkänt att de ska ha misshandlat offret. Kvinnan ska däremot ha medgett vissa omständigheter gällande de andra brotten som offret utsattes för.

— Jag anser att de har gjort detta i samförstånd och tillsammans. Alla är inte aktiva i allting, en del står och tittar på. Men de har fört bort målsäganden mot sin vilja till den här platsen, försett sig med handskar och stått i en ring medan de begått de här brotten. De hade alla en gemensam brottsplan, säger Wessberg.

Kvar i bilen hade även ytterligare kvinna befunnit sig, som är flickvän till en av gärningsmännen. Även hon var tidigare misstänkt för delaktighet i brottet, men kommer nu endast att höras. Hon ska dock inte ha sett så mycket men fick efter brottet allting detaljerat återberättat för sig. Hennes vittnesmål stämmer också överens med offrets.

Den 6 och 10 oktober är rättegången planerad i Värmlands tingsrätt och alla tre riskerar nu att bli dömda till långa fängelsestraff. Vid exempelvis grov våldtäkt är straffet mellan 4-10 år och från och med 1 juli i år är straffet för grov misshandel minst 1,5 år.

Källa:
Tre åtalas för grov våldtäkt


  • Publicerad:
    2017-09-30 07:00