KULTUR. I ett frostigt och småkyligt Västerbotten samlades medlemmar ur Näste 6 samt några sympatisörer den andra november för en trevlig sammankomst med frågesport, mingel och musikunderhållning.

Dagens aktiviteter började kring lunch lördagen den andra november i en mysig och anrik lokal någonstans i länet. Just denna lördag var lite speciell då man kombinerade ett månadsmöte med en fullspäckad dag av sociala aktiviteter.

Efter månadsmötet var avklarat började dagens köksgrupp med matlagning. Dagens meny bestod av ugnsstekt fläskytterfilé med potatisgratäng, sallad och champinjonsås.

Samtidigt som köksgruppen slet i köket brottades Simon Holmqvist med att knåpa ihop en frågesport och medan maten bubblade klart i ugnen fick dagens deltagare sätta pannorna i djupa veck. Holmqvist lyckades mycket bra med sina frågor och vinnaren fick välja en valfri produkt från kampboden.

Lagom till middagen strömmade det till fler tillresta kamrater från Näste 4. När maten, som blev en stor succé, hunnit sjunka lite var det dags för kvällens höjdpunkt, Henrik Pihlström. Pihlström har satt ihop en repertoar som består av tre delar varav den första är en slags föredrag med musikinslag. Här får man veta mer om tankarna bakom några av låtarna och hur musiken skapats.

Pihlström har en lättsam attityd i sin ”show” och stämningen blev både familjär och avslappnad. Vi i publiken gavs utrymme att ställa frågor och den första delen, som skulle vara kring 60 minuter kändes nästan lite kort i sammanhanget där det spelades sex låtar.

Mellan del ett och två bjöds vi på ett annat musikinslag där Marita Andersson med ackompanjemang spelade två låtar. Först ut var en Creedence Clearwater Revival-cover vilken följdes av Maritas egna låt Moder Svea. Detta musikinslag var mycket uppskattat och Marita och hennes kompgitarrist hade publiken i sin hand redan vid den första tonen. Vi får hoppas att de utökar sin repertoar till nästa gång och ger oss mer av samma fantastiska energi och professionalism.

Pihlströms andra del var en avskalad variant av den första. Här var det mindre ingående mellansnack och låtarna gavs mer utrymme. Pihlströms enkla och raka musik gör sig väldigt bra till det viktiga budskapet som avhandlas i låtarna. Vissa låtar kan vara mer eller mindre rena rocklåtar och andra hjärtskärande ballader. Här finns många ”hits” och jag skulle vilja påstå att Pihlströms styrka är de starka och slagkraftiga refrängerna som ofta får låtarna att verkligen lyfta.


Den tredje delen bestod bara av låtar. Här grävde Pihlström djupt i sin låtskatt. Det blev ännu mer variation och några av låtarna var till och med komiska med sylvass satir. Kvällen avslutades med att Pihlström spelade några smakprov från sina studioinspelningar som är planerade att hamna på en kommande skiva.

Avslutningsvis vill jag uppmana alla läsare att försöka se Henrik Pihlströms föredrag/show. Om han kommer till eran del av landet så se till att ni inte missar det och ta gärna med er vänner och bekanta också.


  • Publicerad:
    2019-11-10 09:00