UTRIKES. Den nyvalde amerikanske presidenten Donald Trump har kommenterade Kubas före detta president Fidel Castros bortgång. Bland annat säger Trump att Castro var ”en brutal diktator” samt att han vill se ett fritt Kuba.

Känslorna har varit många och olika efter att den tidigare presidenten i Kuba, Fidel Castro, avlidit. I Sverige har bland annat Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly kallat Castro för en ”inspirationskälla” samtidigt som fackprofilen Jenny Bengtsson skrev att det är en ”stor sorg” att en ”stor man” gått ur tiden.

I USA gick den snart avgående presidenten Barack Obama ut och skickade sina kondoleanser till Castros familj och sina ”tankar och böner” till det kubanska folket.

När den var den nyvalde amerikanske presidenten Donald Trumps tur att kommentera Castros bortgång var han dock mer rak på sak om vad han kände inför den forne kubanske presidentens dödsfall. Bland annat kallade han Castro för ”en brutal diktator”.

Läs hela Trumps uttalande:

Idag uppmärksammar världen en brutal diktators bortgång som förtryckt sitt eget folk i närmare sex årtionden. Fidel Castros arv består av arkebuserings­patruller, stölder, ofattbart lidande, fattigdom och berövandet av grundläggande mänskliga rättigheter.

Även om Kuba än så länge är en totalitär ö, är det min förhoppning att vi idag markerar ett steg bort från de fasor som uthärdats allt för länge, och mot en framtid där det underbara kubanska folket äntligen får leva i den frihet de så väl förtjänar.

Även om de tragedier, dödsfall och den smärta som vållats av Fidel Castro inte kan utraderas, så kommer vår regering att göra allt den kan för att säkerställa att det kubanska folket äntligen får påbörja sin resa mot välstånd och frihet. Jag står enad med alla de kubanska amerikaner som gav mig stort stöd under presidentvals­kampanjen, bland dem Veteran­föreningen för Brigad 2506 som stödde mig, med hopp om att en dag snart se ett fritt Kuba.

Donald Trumps ärliga uttalande om Castro har hyllats av många personer runtom i världen.

Källor:
Donald Trump: Fidel Castro is dead!
Så minns Sverige Castro


  • Publicerad:
    2016-11-27 23:15