SVERIGE. Nordfront har tidigare rapporterat om Kyrkskolan i Ludvika där vardagen för eleverna präglas av bland annat mobbing, sexuella trakasserier och bråk. Nu visar det sig att Kyrkskolan är den skola i Dalarna som anmälts flest gånger till Skolinspektionen under förra året. Totalt gjordes 15 anmälningar under 2016.

Det var i början av februari som Nordfront kunde rapportera om en orolig stämning som råder på Kyrkskolan i Ludvika i Dalarna. En stämning som uttryck i rädsla för eleverna som tvingas gå till en skola där vardagen präglas av bland annat hot, våld, sexuella trakasserier och mobbing.

Nordfront kunde i samband med rapporteringen publicera en intervju med en elev som går i åttonde klass på Kyrkskolan som valde att dela med sig av vad som faktiskt sker på skolan. Hon sa då att hon känner sig otrygg varje dag i skolan och att hon inte längre vet om hon orkar gå dit mer och att hon känner sig dumförklarad när hon söker hjälp hos lärarna som inte gör något åt den otrygga stämningen på skolan.

— Jag känner mig nästan aldrig trygg i skolan. Till exempel så var det en invandrare som tafsade på en tjej och då fick han en smäll på käften. Därefter gav han sig på min killkompis och sparkade honom och även mig. Även en svensk kille blev misshandlad av ett gäng invandrare. De sparkade på honom när han låg ner på marken. Efter det så var det ändå han som fick skäll av lärarna, trots att han var den som blev misshandlad. Lärarna gjorde ingenting åt saken, sa flickan som Nordfront intervjuade.

Vidare berättade flickan att det är invandrarna på skolan som brukar tafsa på flickorna men att lärarna ursäktar främlingarnas beteende genom att skylla på kulturskillnader. Flickan sa:

— Ja det händer ofta att de tafsar på oss tjejer i skolan. När vi har informerat lärarna om vad som hänt så har de sagt att det är så invandrarnas kvinnosyn är och att det hör till deras kultur. De säger till invandrarna att de inte får göra så men de fortsätter bara och då gör inte lärarna någonting. Man vill inte heller inte berätta för lärarna för man vet att de inte gör något. Man känner sig dum, dumförklarad helt enkelt.

Skolinspektionen: Otryggaste skolan i Dalarna
Trots att elever på skolan vänt sig till lärarkåren för att få ett avslut på den oroliga stämningen på Kyrkskolan tycks inga ordentliga krafttag för att motverka våldet och trakasserierna ha tagits. Detta blir alltmer tydligt nu när det framkommit att Kyrkskolan är den skola i Dalarna som fått flest anmälningar mot sig till Skolinspektionen och under 2016 inkom totalt 16 anmälningar in till inspektionen gällande bland annat hot och mobbning.

Föräldrar som låtit sig intervjuas av Sveriges radio rasar över att det gått så långt på Kyrkskolan. En mamma berättar att hennes dotter som går i fjärde klass kommer hem gråtandes var och varannan dag efter skolan på grund av oroligheterna som råder på där.

— Det är hemskt att det har blivit så här, säger hon.

Skolchef fortsätter ignorera övergrepp
Skolchefen i Ludvika kommun, Jonas Fors, säger dock att han istället har ”känslan” av att situationen på skolan ”håller på att förbättras”. Vidare säger han:

— Vi har rutiner för att motverka både diskriminering och kränkande behandling, och de är granskade liksom andra skolors rutiner av skolinspektionen.

Det som är intressant med händelserna på Kyrkskolan är att när Ludvika kommun förra året beslutade sig för att lägga ner ett flertal skolor inom Ludvika kommun var skolan i Grängesberg en av de skolor som skulle läggas ner. Föräldrar och barn motsatte sig nedläggningen, dock utan resultat då Ludvikas kommunpolitiker lovade och garanterade att Kyrkskolan i Ludvika var en så ”bra” och ”trygg” skola där barnen från Grängesberg skulle trivas.

Frågan som Nordfront ställde i artikeln om Kyrkskolan i februari kvarstår; Var det detta som lokalpolitikerna menade med en ”bra” och ”trygg” miljö och kommer de att stå fast vid sin rekommendation av Kyrkskolan även i framtiden?

Källor:
Elever bekräftar: Bråk och oroligheter på Kyrkskolan
Föräldrar rasar: Något måste göras innan barnen far illa


  • Publicerad:
    2017-03-16 20:51