AKTIVISM. Under lördagen var Motståndsrörelsen i Uppsala för en flygbladsutdelning. Just denna utdelning blev dock lite annorlunda. Här följer en redogörelse för dagen. Uppdaterad.

Lördagen den 25 november var aktivister på plats i Uppsala för att dela ut flygblad. Polisen dök upp strax efter att man börjat promenera in mot stan och gjorde ett tamt försök att hindra aktivisternas framfart. Med tanke på hur polisen betett sig senast i Uppsala var aktivisterna inte intresserade av att föra dialog.

Väl inne i centrum försökte poliserna anvisa aktivisterna till att stå i ett hörn på Stora Torget. Eftersom det rörde sig om en helt vanlig grundlagsskyddad flygbladsutdelning hörsammades inte polisens önskemål. Stämningen på torget började gradvis att trissas upp, bland annat av en incident där en rasbastard började hetsa upp sig och spottade på en aktivists sko, han fick dock tillbaka med en loska i nacken och vek sig snabbt när han insåg vad han höll på att dra igång. Utöver det var det en del arga tillrop och sönderrivna flygblad.

Efter en stund dök det upp ett helt demonstrationståg med diverse rasfrämlingar och rödingar vilka skanderade ”ingen människa är illegal” och ”inga rasister på våra gator”. Några ur tåget knuffade till en aktivist varpå tumult utbröt där en hetsig pöbel gav sig på ett fåtal aktivister med slag, sparkar och knuffar.

Deras attack slogs dock effektivt tillbaka och sedan gick polisen mellan för att trycka tillbaka aktivisterna som försvarat sig. Bakom väggen av poliser började det röda packet hetsa upp sig något otroligt. Särskilt en afrikan utmärkte sig när han med mordisk blick stod och pekade ut de olika aktivisterna och uttalade diverse hot. De övriga förvirrade rödingarna hade svårt att bestämma sig för hur de skulle agera, de blandade ”fuck-you”-fingrar med slängkyssar samtidigt som de ropade på ”inga rasister”-ramsan.

Aktivisterna gav svar med ”Nordisk revolution – Utan pardon”, ”Nationalsocialism – Folkgemenskap” och några andra tillrop men var i övrigt obrydda och långt ifrån lika uppjagade som den rabiata pöbeln. Flygbladsutdelningen fortsatte.

Rödingarnas energi räckte inte särskilt länge den här kalla dagen och deras fårskock tågade snart vidare. En stund senare, efter en ovanligt god dialog med polisen ska tilläggas, begav sig aktivisterna även de ut från staden, samtliga vid gott mod.

Återigen passerade man den skräniga rödingdemonstrationen, men utan några fler incidenter. En liten svans av maskerade rasfrämlingar följde efter och fotograferade aktivisterna med polisen emellan de två grupperna.

Samtidigt som hela flygbladsutdelningen ägde rum var en grupp flitiga aktivister ute och satte upp banderoller på strategiska platser runt om i Uppsala, aktivisterna som körde hem möttes således av en trevlig syn på vägbroarna.

Artikeln har uppdaterats med en kort filmteaser. Imorgon kommer en längre film med mer material från tumultet.


  • Publicerad:
    2017-11-25 18:35