BROTT. En misstänkt drograttfull bilist mejade på onsdagen ner en hel familj som cyklade på en liten väg i Färjestaden på Öland. Mamman och sonen i sexårsåldern har avlidit av sina skador.

Genrebild.

Larmet om olyckan i norra Färjestaden i Mörbylånga kommun kom klockan 15.50 på onsdagen. En familj med mamma och pappa och två barn hade enligt polisen blivit påkörda av en bilist och förts till sjukhus.

Den 45-åriga mamman och sonen i sexårsåldern avled av sina skador.

— Föraren av bilen är en man i 55-årsåldern som är hemmahörande i Kalmar län. Han är tidigare ostraffad och fördes till sjukhus och har där provtagits, berättar polisens presstalesman Christine Bergkvist.

Polisen misstänker att mannen var drogpåverkad vid olyckstillfället. Fastslaget är däremot att bilisten körde fortare än 30 kilometer i timmen, vilket är hastighetsbegränsningen på den väg där olyckan inträffade.

Den 55-årige mannen är misstänkt för grovt drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Trots det släpptes han på fri fot redan under gårdagen.

— Den här förundersökningen leds av polis. Och förundersökningsledaren har utifrån brottsrubriceringarna inte sett något skäl till att frihetsberöva mannen ifråga. Man ser ingen risk för flykt eller sådant, säger Christine Bergkvist.

Grannarna i stugområdet i norra Färjestaden kan idag inte ta in den fruktansvärda olyckan som under onsdagen kostade två personer livet. En mamma och en son.

— Man kan inte fatta att det kan hända i ett så lugnt område, säger Agneta Slånemyr.

–Det är en tragisk olycka. Tankarna finns så klart hos de som är drabbade. Det är en mindre bilväg genom ett sommarstugeområde. Vägen är smal. Det är ett lugnt område mitt i sommaridyllen, med camping och sommarhus och havet nära, säger Ann Willsund, kommundirektör i Mörbylånga kommun, som bor nära olycksplatsen.

Bilen och de fyra cyklarna har tagits i beslag för en teknisk undersökning.

Sveriges Radio meddelade sent på torsdagen att åklagare Kjell Jannesson nu har valt att anhålla mannen och ta över förundersökningen. Detta innebär att 55-åringen nu är frihetsberövad.


  • Publicerad:
    2020-07-23 19:10