MÅNGKULTUREN. Rasfrämmande förövare skryter om sina övergrepp genom att posta filmer på internet.

Det blir allt vanligare att barn och ungdomar hotar och misshandlar andra barn och sedan lägger ut filmer från misshandeln på sociala medier, rapporterar SVT.

– De hade sparkat och slagit henne, spottat på henne och dragit henne i håret hårt med bägge händerna och skakat hennes huvud, säger Mia om sin 13-åriga dotter till SVT.

– Det var i stan, mitt bland folk och ingen gör någonting, det är fruktansvärt, fortsätter Mia.

SVT Västerbotten har pratat med flera föräldrar som har haft liknande upplevelser: Deras barn har blivit misshandlade av andra barn och filmer från misshandeln läggs ut på sociala medier.

En av föräldrarna berättar för SVT att de gjorde en polisanmälan men att ärendet lades ned på grund av att personerna som var inblandade var under 15 år.

Rådet de fick av polisen var att barnet inte skulle vistas på stan eller svara när någon okänd ringde i mobilen men att de ska ringa 112 om något händer.

– Det är ju förfärligt, att man inte ska kunna känna sig trygg i det allmänna rummet. Förr eller senare kommer de att ha ihjäl någon, för de är bara barn och det är ett grupptryck där vad som helst kan hända, säger en förälder till SVT som vill vara anonym.

En annan mamma berättar för SVT om hur dottern blev misshandlad i våras och fick sin näsa knäckt av en grupp med tjejer som sedan la upp filmen från händelsen på sociala medier.

SVT har samlat på sig ett stort antal misshandels- och förnedringsfilmer som lagts upp på sociala medier under året, och som visar upp en mörk bild av Umeå. Filmerna visar hur barn och ungdomar attackerar, hotar, slår och hoppar på liggande offer.

En del av dem hotar och hämnas på offren med ytterligare misshandel om det visar sig att offren har pratat med sina föräldrar och andra om vad de råkat ut för.

Karin Svedberg som är polis i Umeå med inriktning på ungdomsbrott säger till SVT att polisen känner till problematiken. Svedberg har också sett ”ett flertal ärenden” där misshandelsfilmer har lagts upp på nätet. Men enligt Svedberg är det tyvärr svårt att förebygga denna typ av brottslighet.

– Föräldrarna här har ett stort ansvar, vad gör ens barn och ungdomar med sina mobiler och vad sprider man på sociala medier och att man pratar med sina barn om det.

Vilket polisens ansvar är att skydda barn och unga i en alltmer kriminell levnadsmiljö diskuteras inte av SVT eller Karin Svedberg. Men Svedberg har råd att ge till barn som utsätts för förnedring och misshandel:

– Vi vill ju från polisens sida naturligtvis att man berättar för någon vuxen och att det polisanmäls så att vi får en chans att utreda vad det är som har hänt, kommer det inte till vår kännedom är det ju jättesvårt för oss att göra någonting.

Vad Polisen lyckas göra i de fall de faktiskt får kännedom om en förnedring eller en misshandel av ett barn eller en ungdom, framgår inte av rapporteringen från SVT. Men Polisen försöker jobba ”relationsskapande” med ungdomarna, säger Karin Svedberg.


  • Publicerad:
    2020-09-11 19:45