UTRIKES. I torsdags reste Ungerns premiärminister Viktor Orban krav om att den Europeiska unionen ska betala hälften av kostnaderna för stängslet som byggts längs med landets södra gräns.

I ett brev som i torsdags sändes till den Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ställde Ungerns premiärminister Viktor Orban hårda krav på EU. Kraven går ut på att EU ska betala hälften av kostnaden för uppförandet av det gränsstängsel som byggdes mot Serbien och Kroatien år 2015 och 2016.

Den Europeiska kommissionens talesman Alexander Winterstein avfärdar dock kraven, dels med hänvisning till att de medel som öronmärkts för gränsskydd ska användas till övervakning snarare än stängsel, men även på grund av att Ungern vägrat ta emot asylsökare inom ramen för EU:s kvotsystem.

Samtidigt pågår två juridiska processer där länderna från Visegrad-gruppen är involverade. En process drivs av Ungern och Slovakien, där de vill stoppa omfördelningen av asylanter till östra Europa, något de dock inte ser ut att kunna driva igenom. Även en annan process har just inletts, där kommissionen vill vidta åẗgärder mot Polen, Tjeckien och Ungern för att de vägrat ta emot migranter.

Källa:
Hungary asks EU to help pay for anti-migrant border fence


  • Publicerad:
    2017-09-03 12:55