UNGERN. Globalister världen över rasar mot Ungern som valt att rensa bort flertalet judiska författare ur sin nationella litteraturkanon. Judarna har också ersatts med antisemitiska och nationalistiska författare som var vänligt inställda till Tredje riket.

Globalister och judar chockerades när den ungerska regeringen nyligen presenterade en uppdaterad litteraturkanon med ungerska författare. Bland de författare som inte längre fanns med var flertalet judar, såsom Peter Nadas och Lázlo Krasznahorkai. Men det kanske mest uppseendeväckande är att den judiske ”förintelseöverlevaren” Imre Kertész med boken ”Mannen utan öde” – som handlar om hur en 14-årig pojke överlever Auschwitz – inte längre finns med.

Detta trots att Kertész 2002 vann Nobelpriset i litteratur för boken och därmed blev den ende ”ungraren” någonsin som fått det prestigefulla författarpriset. Att ”Mannen utan öde” nu styrks innebär bland annat att den inte längre blir obligatorisk läsning för ungerska skolelever.

— Den ungerska regeringen säger att det inte är en antisemitisk kampanj. De säger att det är ett vanligt sätt att ordna litteraturkanon och litteraturlistor. Det här är ett led i en växande och ibland hotfull ungersk kulturpolitik, säger förläggaren Svante Weyler till SVT.

Viktor Orbans regering har dock inte stannat vid att endast stryka judiska författare från listan. Man har även lagt till flera författare från 30- och 40-talet som var både antisemiter, nationalister och Tredje riket-sympatisörer. Däribland Ferenc Herczeg, Albert Wass och József Nyírő, varav de två senare öppet stödde den ungerska pilkorsrörelsen som bland annat anklagats för massmord på judar.

Enligt många bedömare är dock den ungerska regeringens förändring inte i första hand motiverat med antisemitism. Istället tycks det handla om att man velat prioritera författare som skrivit böcker om det Storungern som existerade före första världskriget.

— Skälet enligt regeringen är att de här författarna berättar om något som var förbjudet att berätta om under kommunisttiden. Det vill säga det land som fanns före första världskriget, Storungern. Två av författarna kan beskrivas som nazister, säger Svante Weyler.

Den judiska tidskriften Tablet Magazine är upprörda över den kulturella revolutionen i Ungern. I en lång artikel försöker man hävda att de nya författarna inte bara är antisemiter utan även dåliga författare som kommer leda till att ingen ungrare kommer vilja studera litteratur igen.

Man försöker till och med hävda att Orban-regeringens i hemlighet vill återta gamla förlorade territorier, och skriver:

Det är tydligt varför Orbans regering vill främja Wass, Nyírő och dess likar: Deras nationalism och irrendentism är avgörande för att hålla igång den främlingsfientliga retoriken och självömkan om ”ungrare i bortom gränserna”. Orban vet mycket väl att Transsylvanien och andra territorier från innan 1919 har liten chans att återförenas med Ungern, men det utgör bra samtalsämnen för de som är besatta av att framföra sin hängivenhet till frågor som etnisk och kulturell ”renhet”.

Källor:
Ungern tar bort judiska författare från litteraturkanon
Jewish Nobel Laureate Imre Kertész Is Dumped From the Hungarian Curriculum


  • Publicerad:
    2020-02-26 22:00