VECKANS FILM Den brittiske filmskaparen Johnny Miller spenderade fem månader i Folkrepubliken Donetsk under 2022. Där träffade han en civilbefolkning som uppger att man utsatts för bombräder sedan 2014.

Iranska PressTV har publicerat en dokumentärfilm av den brittiske journalisten Johnny Miller, som under förra året spenderade fem månader i folkrepubliken Donetsk som tidigare brutit sig ur Ukraina och nu annekterats av Ryssland.

Miller intervjuar civilbefolkningen som vittnar om hur de utsatts för riktade bombkampanjer sedan den Nato-stödda Maidan-kuppen i Kiev 2014. Särskild huvudstaden Donetsk utsätts för nästan dagliga bomber och Miller berättar att de dagar han inte hade särskilda planer för filmning kunde han endast följa spåren av de inkommande artilleribeskjutningarna.

— Ibland landade bomberna harmlöst på en tom gata men ibland kunde jag komma fram till en busstation eller marknad, med kroppar på gatan och vänner och familj i tårar, berättar han.

Vid ett tillfälle landade missiler bara 50 meter utanför Millers egen bostad.

— När jag gick över de krossade glasen från min egen lägenhet blev terrorbombningen av Donetsk plötsligt alltför verkligt, berättar Miller.

Filmskaparen berättar också om varför han valde att göra dokumentären och varför han kallar den för ”Untold Story”:

— Den här historien om hur den ukrainska regeringen medvetet har bombat och dödat sina egna civila under de senaste åtta åren har helt enkelt inte berättats i väst.

Enligt Miller valde Ukrainas regering 2014 att medvetet att rikta in sig på att bomba civila bland de pro-ryska separatisterna i ett försök att bryta stridsviljan. Men effekten har blivit den motsatta: Bomberna har stärkt folkets strävan för självständighet från Kiev och slutligen att ansluta till Ryssland.

"De vill helt enkelt döda oss"

Ilskan bland lokalbefolkningen som drabbas av kriget går inte att ta miste på. Den riktas mot den Kiev-regeringen som fäller bomberna, mot Nato som förser dem med vapen och mot media i väst som vägrar rapportera om det.

— De är helt enkelt fascister som försöker eliminera oss. Så är det. De behöver inget annat förutom att döda Donbass-folket, säger en kvinna.

— Kan ni besinna er? Storbritannien, hela Europa och USA också, kan ni inte besinna er? Vi är alla samma människor, snälla besinna er, säger en annan förtvivlad kvinna på en begravning för en liten flicka som dött av Nato-bomber.

Miller tar också upp frågan med hur media i väst inte bara är tysta om hur de civila i Donbass drabbas av kriget utan även hur de journalister som vill bryta tystnaden ser sig själva bli tystade. Bland annat intervjuas tyskan Alina Lipp, som fått sina bankkonton i hemlandet nedstängda samtidigt som tyska myndigheter utreder henne för brott.