INRIKES. Att försvara sig mot kriminella kan straffa sig. Irakiern Shakha Mulla har häktats i väntan på åtal för att han använde en kniv i nödvärn när han rånades av två män.

Göteborgs tingsrätt. Foto: Nordfront.

Under natten till lördagen 29 augusti knivskars två personer i samband med att de försökte råna en tredje person vid Resecentrum på Kongahällagatan i Kungälv.

Detta rapporterades av SVT efter det inträffade tillfället då Polisens offentliga uppgifter om situationen blev kända.

Under rånförsöket uppstod tumult under vilket rånoffret knivskar de båda rånarna. Rånoffret hade fått tag i rånarnas kniv som de hotade honom med och använde kniven mot rånarna.

Polis larmades till platsen, varpå alla tre personer greps. Två av de gripna misstänktes för försök till rån. Mannen som knivhuggit misstänktes för försök till dråp alternativt grov misshandel, vilket också anges i häktningsframställan mot honom.

En av rånarna fördes till sjukhus med oklart skadeläge.

— Nödvärnsrätt finns, var den gränsen går här får utredningen visa, sade Fredrik Svedemyr som är presstalesman vid polisen.

Mannen som försvarade sig mot rånarna och knivskar dem är en rasfrämling från Irak vid namn Shakha Mulla. Han anhölls samma dag han greps.

Två dagar senare begärde åklagaren Maria Thorell häktning med standardmotiveringen att Shakha Mulla skulle kunna komma att undanröja eller på något annat sätt försvåra sakens utredning. Thorell har vidare angett att det fanns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet om han inte häktades.

Vilken ”brottsliga verksamhet”?
Vilken som är Mullas ”brottsliga verksamhet” är oklart. Mulla – som talar svenska – har aldrig blivit dömd av svenskt rättsväsende för något brott. Tvärt om har han själv dragit en tidigare arbetsgivare inför domstol efter uteblivna ersättningar för utförda yrkestjänster. Domstolsförhandlingarna ledde till förlikning.

Efter rånet på Resecentrum i Kungälv gick debatterna på sociala medier höga. Många inlägg uttryckte ilska över att han som blev rånad var misstänkt för brott.

Häktningsframställan mot Mulla kan ses som ett tecken på att åklagare Maria Thorell vid Göteborgs åklagarkammare vill straffa rånoffret mer än förövarna, vars identiteter ännu inte är kända då de ej häktats.


  • Publicerad:
    2020-09-08 17:30