NORDEN. Den amerikanska ambassadören i Danmark uppger att man planerar att ge ett stort stödpaket till Grönland. Detta har väckt stark kritik från danska politiker. 

USA:s president Donald Trump Foto: Michael Vadon (CC BY-SA).

Den amerikanska presidenten Donald Trump har tidigare uttryck sin vilja att köpa Grönland från Danmark. I augusti förra året försökte USA att köpa Grönland och fick som svar av den danska statsministern Mette Frederiksen att Grönland inte var till salu.

Nu planerar USA att ge ett stödpaket till Grönland på 12 miljoner dollar. Stödpaketet ska bland annat hjälpa Grönland med dess mineralindustri, turism och utbildning. USA har samtidigt ett militärstrategiskt intresse av Grönland, man vill bland annat husera ballistiska varningssystem på den nordiska ön.

Karsten Hönge, parlamentsledamot för Socialistisk Folkeparti samt ordförande för Grönland och Färöarna, är kritisk till USA:s närmanden mot Grönland. Han menar att USA högst troligen gör detta för att få mer inflytande i regionen.

— Det är unikt att en nära allierad försöker skapa splittring mellan Grönland och Danmark på det här sättet, säger Hönge.

Sören Espersen, parlamentsledamot för Dansk Folkeparti beskriver tilltaget enligt SVT, som en förolämpning mot både Danmark och Grönland.

— USA jobbar uppenbarligen för att underminera det danska kungariket, säger Rasmus Jarlov, parlamentsledamot för Konservativa Folkpartiet enligt DN.


  • Publicerad:
    2020-04-25 09:35