CORONAKRISEN. På torsdagens coronakrisgenomgång i Vita huset föreslog Trump UV-ljus och injektioner med desinficeringsmedel som skydd mot covid-19.

Donald Trump 23 april 2020.

I vad Daily Mail kallar ett bisarrt utspel föreslog USA:s president Donald Trump konstiga åtgärder för att bekämpa coronaviruset.

Ett av förslagen han diskuterade från talarstolen var att belysa huden med starkt ljus, antingen synligt starkt ljus eller osynligt ultraviolett ljus, för att förstöra viruset. Detta som svar på rapportering från William Bryan från avdelningen för nationell säkerhet att starkt ljus tar kål på viruset.

— Anta att vi beskjuter kroppen med ett enormt, vare sig det är ultraviolett eller bara mycket kraftigt, ljus?

En annan observation Trump har gjort är att man kan använda desinficeringsmedel för att få bort bakterier och virus. Bryans rapport lät meddela att desinficeringsmedel kan förstöra virussmittad saliv inom fem minuter. Alkoholen isopropanol klarar samma sak på bara en minut.

— Finns det något sätt som vi kan använda detta på genom injektioner? sade Trump mer som en egen fundering än som en rakt ställd fråga till experterna.

— Jag är inte läkare, sade Trump i en upprepning från tidigare pressträffar.

Detsamma sade han när han på en tidigare coronapressträff presenterade sin och sin vän och läkare, juden Zev Zelenkos så kallade ”mirakelmedicin” mot corona som ska bestå av en blandning där hydroxiklorokin – som används mot malaria – är huvudingrediens.

Trump har fått utstå kritik för att ha stött Zelenkos ”mirakelmedicin” som han påstått har botat 100 procent av hans patienter. Kritiska journalister som noterat att Trump på sistone inte talat mycket om hydroxiklorokin vill göra gällande att han nu tar avstånd från Zelenkos behandlingsmetod. Trump sade dock att han inte har backat från sitt stöd till covid-19 behandling med Zelenkos metod.

Donald Trumps motkandidat inför höstens presidentval, demokraten Joseph Biden, skrev ett kritiskt tweet på Twitter efter gårdagens coronapressmöte:

UV-ljus? Injicera desinficeringsmedel?

Här har du ett förslag, herr president: fler tester. Nu. Och skyddsutrustning till faktiskt medicinskt yrkesfolk.

Vid samma coronapressmöte presenterades också några av de metoder som anses vara bäst för att bibehålla hälsan. Bland annat nämndes att vara ute i solen och friska luften. Det går emot bestämmelser och rekommendationer om att man ska hålla sig hemma.

På mötet i Vita huset talades det inte om de snabbt ökande fallen av coronasmittade och -döda i USA.

Den snart 80-årige svenske teknologie doktorn Lars Bern gav via Youtubekanalen SwebbTV på onsdagen en presentation där han varnade för att USA kommer att drabbas mycket hårt av coronavirusets framfart, beroende på den stora andelen amerikaner som lever osunt.

I presentationen som redan har över 40 000 visningar refererar Lars Bern till en kinesisk rapport som har kommit fram till att dödligheten i åldersgruppen 80+ är ungefär 14 procent. Beträffande hela befolkningen finns det studier som pekar på att dödligheten är långt under 1 procent, säger han.

Bern – som själv tillhör en riskgrupp – ger även sina egna råd i hur man som enskild person bäst skyddar sig mot coronans framfart. Det handlar främst om goda levnads- och hälsovanor, anser han.


  • Publicerad:
    2020-04-24 12:20