USA. Vita huset planerar att dra ner på sina pressträffar om coronakrisen på grund av Trumps beteende.

Under nattens presskonferens om coronakrisen vägrade USA:s president Donald Trump att svara på frågor.

Flera rådgivare har varnat presidenten för att hans framträdanden framkallar ett ökat missnöje med hans ledarskap och beteende. Detta kan i sin tur minska väljarnas stöd till honom inför höstens val.

Fredagens pressträff var bara 25 minuter lång. Den hölls dagen efter hans pressträff under vilken han diskuterade möjligheten att behandla coronasjuka patienter med starkt ljus och genom att eventuellt injicera desinficeringsmedel.

Ibland har Trumps pressträffar varit långvariga. Pressträffen fredagen veckan innan var nästan två timmar lång.

Rådgivarna anser att de relativt låga opinionssiffrorna för Trump beror på hans coronapressträffar, jämfört med hans trolige motståndare Joseph Biden som passar på att plocka poäng på Trumps utspel.

— Jag sa till honom att det inte hjälper honom. Äldre människor är rädda och spektaklet med honom, munhuggandes med pressen, är inte vad de vill se, säger en rådgivare om Trumps beteende.

— Han borde inte vara där varje dag. De tekniska detaljerna borde lämnas till andra och han ska vara där för att utropa segrar, säger en annan rådgivare.

Skillnaden är stor mot den svenske statsministern Stefan Löfven vars strategi är att i hög grad hålla sig borta från rampljuset och främst framträda med förinspelade och redigerade videoupptagningar.

I Sverige är det istället Folkhälsomyndighetens lätt utbytbara Anders Tegnell som placeras i hetluften och vars trovärdighet flitigt debatteras, samtidigt som väljarnas stöd för Löfven enligt opinionsundersökningar har ökat kraftigt.


  • Publicerad:
    2020-04-25 11:45