UTRIKES. Turkiet har rekryterat styrkor som krigat mot Syrien och sätter in dem i strider i Libyen, säger USA.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att USA: säger att Turkiet betalar syriska rebellstyrkor som krigat mot Syriens regering under det nio år långa kriget mot Syrien.

Istället för att kriga mot Syrien, är de nu anställda för att kriga i Libyen, denna gång på regeringssidan.

Tripoliregeringens motståndare är den östlibyska krigsherren Khalifa Haftar, som tagit kontrollen över mer än halva Libyen. Haftar stöds också av Ryssland, Egypten och Förenade Arabemiraten.

På grund av stödet från Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdoğan har Haftars styrkor nu stött på patrull. I maj drev man bort Haftars styrkor från Tripoli och från en flygbas i västra landet.

Både Turkiet och Khalifa Haftar mobiliserar kring kuststaden Sirte. Det är en strategiskt viktig punkt. Tidigare var det därifrån den mesta av Libyens olja skeppades.

Libyens regering säger att de ska återta staden, vilket kan göra att häftigare strider kommer att bryta ut: Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi har sagt att man kommer att anfalla om Libyens regeringsstyrkor gör en offensiv för en sådan återtagning av staden, allt enligt nyhetsbyrån AP.


  • Publicerad:
    2020-07-18 11:40