UTRIKES. Två fregatter från den grekiska respektive den turkiska flottan har kolliderat i Medelhavet.

Igår kväll kolliderade två fregatter i Medelhavet. Av dessa tillhörde den ena, Limnos, den grekiska flottan och den andra, Kemal Reis, den turkiska.

Enligt den turkiska nyhetstjänsten EHA News skadades det grekiska skeppet och tvingades återvända till hamn, men dessa uppgifter raderade man i efterhand. Enligt den grekiske journalisten Ioannis Nikitas, som först gick ut med uppgifterna om kollisionen, var det i själva verket den turkiska fregatten som fick återvända till hamn.

Turkiet har på senare tid alltmer hamnat i konflikt med sina ”allierade” inom Nato. I början av juli ska ett turkiskt fartyg enligt franska uppgifter ha riktat eldledningsradar mot en fransk fregatt, i samband med en tänkt inspektion av ett turkiskt fartyg som misstänktes användas för vapensmuggling till Libyen.

Även Turkiets relation till USA har blivit alltmer spänd. Under 2019 inleddes en konflikt då Turkiet valde att importera ryskt luftvärn, något som fick USA att sluta träna turkiska piloter på den utrustning man tänkt exportera till landet.

Turkiet har även utvecklat ett nytt missilsystem för användning mot fartyg, som man har tänkt ska ersätta de befintliga amerikanska Harpoon-enheterna.


  • Publicerad:
    2020-08-13 19:05