UTRIKES. USA kräver att Sudan ”normaliserar” relationen med Israel annars tas de inte bort på USA:s terrorlista. Sudans premiärminister har avvisat detta och säger att de två punkterna skall vara åtskilda.

Russia Today skriver att den sudanesiska premiärministern Abdalla Hamdok sa till den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo att (det sudanesiska) samhället behöver ha en djup diskussion om den här (”normaliserande” relationenen med Israel) frågan. Därmed vägrade han att sammanlänka relationen till Israel med slopandet av Sudan på USA:s terrorlista.

Sedan 1993 har Sudan varit på terrorlistan, vilket gör att staten fått utstå sanktioner, förhindrande av kommersiell handel, finansiella transaktioner och frysta tillgångar av USA. Andra länder som nu befinner sig på listan är Syrien, Nordkorea och Iran, vilket i nuläget är USA:s värsta fiender.

Relationerna med USA har förbättrats sedan Sudan bröt kontakten med Iran och efter att den förra presidenten Omar Hassan al-Bashir togs bort genom en statskupp. USA anklagade al-Bashir för att stödja Hizbollah och palestinska miliser.

En annan som blev borttagen var Haidar Badawi Sadiq. Han var tidigare talesperson för det sudanesiska utrikesministeriet. Han fick sparken i augusti efter att ha gått ut och sagt att Sudan funderat på att sluta fred med Israel.


  • Publicerad:
    2020-09-27 22:40