IRAK Ett tiotal dödade och ännu fler skadade när demonstranter stormade regeringshögkvarteret i Bagdad.

Irak har sedan valet förra året inte haft någon regering, vilket skapat oroligheter i landet. Nu meddelar den inflytelserika muslimska predikanten Moqtada al-Sadr att han kommer dra sig tillbaka från politiken. al-Sadr passade även på att ge de andra politikerna en känga för att de inte lyckats tillsätta en regering såpass lång tid efter valet.

al-Sadr uppmanade sina anhängare att gå ut på gatorna och demonstrera mot att regeringsbildandet tar så lång tid. Han uppmanade även sina anhängare att storma regeringspalatset i den gröna zonen i Bagdad.

Hundratals av hans anhängare följde uppmaningen och gick ut på gatorna där de drabbade samman med anhängare till andra politiska partier. Grupperna kastade stenar mot varandra och enligt uppgifter ska man ha skjutit mot al-Sadrs anhängare.

Ett tiotal människor har dödats och många fler har skadats i sammandrabbningarna.

al-Sadrs anhängare tog sig, med hjälp av rep och verktyg, förbi barrikaderna som omger regeringspalatset. Väl förbi firade demonstranterna genom att bada i utomhusbassängen medan de jublade och viftade med irakiska flaggor. Samtidigt hölls ett möte inne i parlamentsbyggnaden, ett möte som fick avslutas och de deltagande fick fly.

Kort därefter införde militären ett nationellt utegångsförbud och uppmanade demonstranterna att lämna den gröna zonen.

Demonstranterna kräver nyval i det krisdrabbade landet samt att Iranstödda grupper inte ska få delta i valet.