KOMMENTAR Den politiskt intresserade eliten stödjer valfusk mer än den genomsnittliga medborgaren i USA.

Scott Rasmussen har en undersökningsgrupp som han kallar för enprocentarna. I den gruppen finns de människor som har forskat minst fyra år efter en kandidatexamen, som tjänar mer än 150 000 dollar varje år. I denna gruppen är majoriteten liberaler, 82 procent av dessa anser att den nuvarande presidenten Joe Biden gör ett bra jobb, för den genomsnittliga amerikanen ligger siffran på 40 procent. De flesta i den här enprocentsgruppen jobbar i den amerikanska myndighetsbyråkratin, sysslar med politik och näringsliv samt lever i tätbebyggda städer.

Rasmussen ställde följande fråga till enprocentarna och en annan grupp som symboliserade den genomsnittliga amerikanen:

Anta att din favoritkandidat riskerar att förlora i ett jämnt val, kampanjanställda människor vet dock om att de kan vinna genom fusk utan de riskerar att bli tagna. Vill du hellre att din kandidat vinner genom att fuska eller förlorar genom att spela rättvist?

Svaret han fick från den genomsnittliga amerikanen var att 7 procent accepterade fusket. För enprocentarna var siffran 35 procent. Inom enprocentarna finns det ytterligare en grupp, de som är ”politiskt besatta”, vilket bland annat innebär att de pratar om politik varje dag. För denna grupp inom enprocentarna så accepterade 69 procent valfusk.

Svensk jämförelse

Även om vi inte kan jämföra USA med Sverige rakt av så har det framkommit i medier den senaste månaden att den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra rekryterat vänner och bekanta:

Rekryteringsprocessen var ovanlig. Ett papper hängdes upp i receptionen på myndigheten, men ingen som jobbar där ansökte om jobbet. Endast en person sökte – Anna Kinberg Batras kompis Anna Borgs. Borgs har ett långt förflutet inom Moderaterna och har arbetat som kanslichef på partiets Stockholmsavdelning. Hon är även gift med Moderaternas vice partisekreterare Martin Borgs, en person som beskrivs som mycket nära Kinberg Batra. Kinberg Batra är dessutom gudmor till ett av paret Borgs barn.

Aftonbladet - Nordfront har fetmarkerat namnen

Konsekvenserna av detta är att Justitieombudsmannen (JO) nu utreder rekryteringarna. Det skvallrar om hur utbredd korruptionen är bland de politiska topparna. För det första så har Kinberg Batra fuskat med en metod som vem som helst förstår är korrumperad. Hon är givetvis smartare än så, men det krävs inte mer i Sverige i dagsläget eftersom folket sitter på händerna – det finns betydligt mer apati än ilska och agerande.

För det andra så fuskar alla partier på det här sättet, Kinberg Batra har till exempel inte omedelbart blivit utslängd från Moderaterna. Varför vänta på JO för sådan här öppen korruption? Och media har inte satt massiv press på Moderaterna att göra det heller. Detta gör att jag misstänker att hennes uppgift var att betala av människor inom den egna partiapparaten för jobb utförda åt partiet med skattemedel. Det är alltså enligt min misstanke godkänt från högre ort inom det moderata partiet. Anledningen till att de andra partierna inte skriker och gapar varje dag om att sparka henne är för att de i sin tur har samma upplägg när väl de har makten.

Förlorarna blir skattebetalarna och så kommer det fortsätta att vara tills den här eliten med deras förvrängda värderingar städas bort. För jag ser det som så att både eliten i USA och Sverige är korrumperad och accepterar fusk även i något som är så påstått ”heligt” som deras demokratiska val. Men det är ingen helighet, det är en skenhelighet eftersom dessa partidemokrater i en sådan omfattning är redo att fuska. Fisken ruttnar från huvudet säger talesättet och det är bra om ni läsare har detta i åtanke när ni ser dem på TV, för det är en person som med hög sannolikhet är en lögnare och en fuskare som talar till er.