NORDFRONT Martin Saxlind skriver om Nordfronts nya design och tidningens framtid.

I maj 2012 lanserades Nordfront.se. Efter lanseringen växte hemsidan snabbt både vad gäller läsare och innehåll. En sak som inte förändrats alltför mycket sedan dess är dock hemsidans design.

Nordfront 1.0, 1.5 och hur hemsidan har sett ut den senaste tiden.

2018 gjordes Nordfront lite mer grafiskt enhetlig genom mindre ändringar i hemsidans stil och sidospalter. 2019 skapades den nya hemsidan Nordisk Radio som fick ta över stora delar av radioverksamheten som kommit att alltmer översvämma Nordfront efter lanseringen av Radio Nordfront fyra år tidigare. Slutligen genomfördes en större förändring våren förra året då Motståndsrörelsen.se lanserades och blev Nordiska motståndsrörelsens officiella organ på nätet, medan Nordfront övergick till att bli ett fristående medieprojekt.

Som alla läsare kan se idag kan vi nu äntligen säga att Nordfront 2.0 är här med en ny och mer modern design som anpassats för att passa vår verksamhet – både så som den ser ut idag och så som vi vill att den ska se ut i framtiden!

Till att börja med har vi i toppmenyn nu tre huvudkategorier som visar vad Nordfront ska syssla med:

  • Nyheter & Journalistik - i första hand är vi en nyhetstidning. Grunden i vår verksamhet är att både förmedla de viktigaste nyheterna som andra medier skriver om, men också att komma med egna avslöjanden och grävande journalistik.
  • Opinion & Motstånd - Nordfront har alltid varit och kommer att fortsätta vara mycket mer än en aktör som likgiltigt iakttar vad som händer i samhället. Vi ska analysera, kommentera och uppmana till motstånd mot folkutbytet och andra orättvisor i samhället.
  • Kultur & Kunskap - vi ska verka folkbildande och förstärka positiva kulturella fenomen. En person som läser på Nordfront ska bli en mer allmänbildad och kompetent person.

Utöver dessa kategorier som beskriver olika typer av ämnen som kommer att finnas på Nordfront har vi huvudkategorin Multimedia. Nordfront är framför allt en nyhetstidning med fokus på artiklar, men dagens mediekonsumenter vill även ha material i film- och poddformat, vilket är verksamheter vi kommer fortsätta att utveckla trots all censur vi drabbats av på Youtube, Spreaker och liknande tjänster.

Så fort vi har en lösning på våra bankproblem kommer vi också att lägga till en kategori för Plusmaterial i toppmenyn. Tanken med plustjänsten kommer jag redovisa mer utförligt när den lanseras. För att lugna oroliga läsare kan jag dock redan nu säga att tanken är att den typ av material vi producerar sedan tidigare ska fortsätta vara gratis, men att vi vill ge de som stödjer vår verksamhet lite extramaterial.

Utöver dessa förändringar och planer har Nordfront äntligen mobilanpassats och även på datorn ser allt lite annorlunda och bättre ut nu. Löpsedeln kommer vara mer dynamisk, artiklarna har en ny grafisk stil och vi har ett nytt system med högerspalter som anpassar sig och visar olika typer av material beroende på vart på hemsidan du befinner dig.

En annan viktig grej är att vi äntligen kan utnyttja vår samling med Dagens datum-artiklar på det sätt som det var tänkt från första början. Varje dag kommer de dagsaktuella artiklarna visas upp i vår högerspalt. Vi har också ett arkiv på sidan där man i ett kalendersystem kan överblicka alla dessa artiklar.

Den sista större förändringen kan vi se i kommentarsfältet. Nordfront har nu igen ett forum och det är via vårt forum som man kommenterar våra artiklar. Jag återkommer imorgon med en artikel som förklarar tanken med detta. Redan nu kan det ju dock påpekas att det är hög status att ha ett lågt medlemsnummer, så gå in och registrera er på en gång!

Utöver allt jag nu gått igenom är det många nördiga bakom-kulisserna-detaljer som finslipats på Nordfront 2.0, både sådant som ger er läsare en bättre upplevelse av hemsidan och sådant som gör redaktionens arbete med att uppdatera hemsidan enklare.

Arbetet med Nordfronts nya design har pågått länge och blivit fördröjt av att vi haft andra strider att utkämpa längs vägen, men nu är även detta projekt avklarat. Nu när vi inte längre behöver fundera över eller arbeta med detta kan vi fokusera fullt ut på det redaktionella arbetet i sig och att förse er läsare med läsvärda artiklar och annat trevligt innehåll!


OBS: Om någon upptäcker några buggar är det max.rosenfors@nordfront.se eller https://t.me/rosmax_1337 ni ska rapportera dessa till.

Vill ni stötta Nordfronts verksamhet hittar ni som läser på datorn donationsuppgifter i högerspalten och ni som läser i mobilen ser en Swish-ikon högst upp på hemsidan.