VASALOPPET Efter att några aktivister tagit sig in på spårområdet med det uppenbara syftet att sätta käppar i hjulet för herrelitens spurt, fick en av dessa övermannas.

Under dagens Vasalopp sprang minst tre vänsterextrema klimataktivister in på spårområdet i Hökberg. På bilder syns hur en av dem blir nedbrottad.

— I och med att det är en spurt fick vi ingripa, kommenterar Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Vasaloppets samarbete med oljebolaget Preem har kritiserats hårt. Inför söndagens lopp var arrangörerna nästan inställda på klimataktivism och deras farhågor skulle besannas när spåret vid näst sista kontrollen stormades sekunder innan elitåkarnas spurt skulle gå av stapeln.

— Den info vi har just nu är att i direkt anslutning till kontrollen i Hökberg, när herreliten skulle göra upp om spurtpriset, kliver det in tre stycken aktivister in på spårområdet och precis i spåret, berättar Eriksson, som betonar att han inte tror att aktionen i något avseende påverkat de tävlandes insatser.

Mora Tidning har vid en genomgång av bildmaterial från herrspurten i Hökberg kunnat konstatera en person som står invid spåret och håller en banderoll med texten ”Återställ våtmarker”. Organisationen med samma namn har en längre tid varit mycket aktiv och genomfört klimat- och miljöaktioner – senast under ett framträdande vid Melodifestivalen förra lördagen.