INRIKES. Politikerföraktet ökar när politikerna själva struntar i de coronarestriktioner som de kräver att folket ska följa.

Dan Eliasson struntar i regeringens coronarestriktioner – njuter istället av en semesterresa till Kanarieöarna.

Statsminister Stefan Löfvens, justitieminister Morgan Johanssons och MSB-chefen Dan Eliassons personliga brott mot deras egna coronarestriktioner skapar ilska hos vårdpersonal.

Regeringen har gång på gång för folket inpräntat vikten av att hålla sig till de allt striktare restriktionerna under coronabekämpningen.

Budskapet har varit att ”var och en måste ta sitt ansvar för att bromsa smittspridningen”.

Inför julhelgerna var instruktionerna från regering och myndigheter tydliga: svenskarna fick inte trängas i julhandeln och inte heller ge sig ut i mellandagsrean i år.

Trots det har flera ministrar struntat i sina egna förmaningar. Statsminister Stefan Löfven har synts ute på flera ärenden före jul, justitieminister Morgan Johansson sågs köpa vitvaror i mellandagsrean och finansministern Magdalena Andersson har varit på skidsemester i Sälen, skriver Aftonbladet.

Sjukvårdspersonal berättar för Aftonbladet att de är rädda att de avslöjade politikernas beteende sänker förtroendet för den svenska coronastrategin.

— Det känns som att vi i vården lämnas åt vårt eget öde, säger Johan Sand, sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset, till Aftonbladet.

Sjuksköterskan Johanna Kronkvist på Östra Sjukhuset i Göteborg, kallar politikernas agerande för hyckleri.

— Folk ser att personer i maktposition, som beslutat om rekommendationerna inte följer dem varför ska då svenska befolkningen göra det?

Sofia Lindström som är sjuksköterska vid Akademiska sjukhuset i Uppsala anser att ministrarnas beteende att gå och shoppa och företa sig nöjesresor – som inte alls är nödvändiga – skadar förtroendet för politiken.

— Risken är att vi tappar förtroendet för politiker och att det här göder ett allmänt politikerförakt. Det har vi inte råd med just nu, vi behöver en stabilitet och behöver känna förtroende för dem som leder, säger Sofia Lindström till Aftonbladet.


  • Publicerad:
    2020-12-31 14:00