UTRIKES. En vaxfigur föreställande Adolf Hitler har tagits bort från ett museum i Indonesien efter protester från judiska organisationer.

Den förbjudna vaxdockan.

En skalenlig vaxfigur föreställande Tysklands tidigare ledare Adolf Hitler har fått tas bort från museet De Mata Trick Eye i Yogyakarta, Indonesien, efter att den väckt kritik från bland annat judiska organisationer.

— Vi vill inte orsaka upprördhet. Vårt syfte med Hitlerfiguren på vårt museum var att utbilda, sa Jamie Misbah, verksamhetschef på museumet.

Den judiska organisationen Simon Wiesenthal-centret var en av aktörerna som krävde att vaxfiguren skulle tas bort.

— Allting rörande figuren är fel. Det är svårt att hitta ord för hur föraktlig den är, säger rabbinen Abraham Cooper från centret, som menar att den hånar ”offer som kom in men aldrig ut”.

Vaxfiguren hade funnits på museet sedan 2014 och besökarna tilläts ta ”selfies” med den. Bakom figuren var en stor avbildning av arbetslägret Auschwitz med texten ”Arbeit Macht Frei”. Enligt museets marknadsföringschef hade inga besökare klagat på Hitler-vaxfiguren.

Tidigare i år stängdes även en restaurang med nationalsocialistiskt tema i den indonesiska staden Bandung, efter att ägaren fått motta mordhot. Servitörerna ska ha burit SS-uniformer och avbildningar av Hitler ska ha hängt på väggarna.

Källa:
Adolf Hitler selfie wax figure display removed after sparking outrage


  • Publicerad:
    2017-11-11 18:10