FOTO I samarbete med Motståndsmedias fotogrupp presenterar Nordfront veckans bild.

Veckans bild

Varje torsdag kl 18 uppdateras den här artikeln med en ny bild. Förutom att vara ett trevligt inslag för våra läsare är tanken med Veckans bild att projektet ska inspirera driftiga fotografer till att utveckla sitt fotograferande då man nu har möjligheten att få sina bilder uppvisade här på Nordfront.

Är du som läsare intresserad av att bidra med egna bilder? Mejla redaktionen@nordfront.se

2023 # 17

Vårtecken i april 2023. Sädesärlan som finns i Norden är en flyttfågel som under vintertid uppehåller sig i södra Europa och ner till Afrika.

Namnet sädesärla nämns första gången 1538. "Sädes" kommer av "säde, sådd". Det har säkert applicerats på sädesärlan eftersom den anländer vid tiden för vårbruket och för dess vana att följa lantbrukaren vid plöjning och harvning för att söka föda i den omrörda jorden. Arten har även kallats ängsärla, ringärla, kokärla, gråärla, vippstjärt, fåraspringaren och isspjärna.

fageln.se

Sädesärlan tillhör en av våra punktligaste flyttfåglar på våren och brukar komma till Mälardalen den 10 april.

fageln.se

2023 # 15

Evert Taube
Riddarholmen i Stockholm. Nationalskalden Evert Taube har fastnat i en staty. Vy med Stadshuset i bakgrunden. April 2023.

I Stockholm är Riddarholmen ett utflyktsmål som erbjuder vy mot Stadshuset. Den svenska nationalskalden Evert Taube har en staty som är svår att missa.

2023 # 13

Lördagen den 25 mars 2023. Banderoll på bro: NEJ TILL NATO

Broaktivitet av Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm. På Nynäsvägen ser bilister en protest mot anslutning till Nato.

2023 # 9

Kvällen före den planerade årliga marschen till minne av general Hristo Lukov genomfördes en icke annonserad demonstration i Sofia. Fredagen den 24 februari.

Bulgarien 2023. På den centrala gatan i huvudstaden genomförs en plötslig demonstration innefattande pyroteknik.

2023 #8

Lovech, Bulgarien. Vasil Levski hedras.

I den bulgariska staden Lovech hedras varje år nationalhjälten Vasil Levski. År 2023 var det 150 år sedan Levski avrättades av den ottomanska övermakten.

Av de bulgariska personligheter som i slutet på 1800-talet kämpade för självständighet är Vasil Levski den mest kända.

2023 #7

11 februari 2023.

Lördagen den 11 februari på Sergels torg. Motståndsrörelsen demonstrerar med parollen ”Nej till Nato!” .

2023 #6

Vy i Stockholm som delvis visar Reimersholme i mörk siluett.

Nattporträtt av Reimersholme, taget från Stora Essingen. Februari 2023.

2023 #3

Bryggplats vid brant klippa.

2023 #2

Dimma över hus.

2023 #1

Vecka 52

Gott nytt år och god fortsättning önskar fotogruppen alla läsare!

Vecka 51

Vintern har anlänt

Det närmar sig solnedgång i december 2022, Stegen från bryggan har lossnat. Lämnad åt sitt öde till vädrets makter.

Vecka 50

Ultima Thules sångare Jan Thörnblom

Jan Thörnblom i Ultima Thule. Konserten hölls i Tuna Hästberg, Dalarna, den 4 juni 2022. Ett sorgligt inslag denna kväll var att utrustningen inte fungerade som det var tänkt. Däribland påstods att en högtalare brunnit vilket ledde till ett dåligt ljud både bland publik och på scen. Bandet gjorde dock sitt bästa av situationen och bjöd trots förutsättningarna på en efterlängtad konsert.

Vecka 49

Klostret Rila i Bulgarien

Klostret Rila (engelska: Rila Monastery) är Bulgariens kända ortodoxa praktverk, beläget uppe i bergen.

Vecka 48

Karl den tolftes grav i Riddarholmsskyrkans karolinska gravkor.

Vecka 47

En av Sveriges vyer 2022.

Utflykt i skogen 2022.

Vecka 46

Berget Vitosha i Bulgarien

Berget Vitosha. I förgrunden placerar sig stora stenar som om de vore en rinnande flod. I dalen döljer sig staden Sofia.

Vecka 45

Denna veckas bild föreställer en motståndsman som värmer sig vid en brasa under en vildmarksvandring i fjällurskog i norra Norrland.

Vecka 44

Minnesmärke över den plats där konung Karl XII stupade under belägringen av Fredrikstens fästning, 1718.

Vecka 43

Aktivister i Nordiska motståndsrörelsen lämnar Stortinget i Oslo under blixtdemonstrationen den 29 oktober.

Vecka 42

En av många runstenar i vårat anrika Västra Götaland.

Vecka 41

Domberget i Tallinn, Estland.

Det är natt i staden Tallinn. På Domberget i gamla stan kan figurerna vid muren ge en kuslig känsla. Kanske är det så, men fotografen Henrik Pihlström meddelar att det snarare var en fridfull och behaglig stämning på den öde utsiktsplatsen.

Den i övrigt livfulla staden där människorna åt och festade var trevlig att vandra omkring i. Inga märkbara oroligheter, utan en positiv energi i varje kvarter. En tropisk sommarnatt i juli 2022.

Vecka 40

Genrebild: Ukrainska styrkor.

Militärt förband, Luhansk, Ukraina.

Vecka 39

Höstens färgspel fångad från toppen av det mytomspunna berget Vithatten, beläget på gränsen mellan Norr- och Västerbotten.

Vecka 38

Någonstans på Island.

Mörker står i tiden, kamrater.

Vecka 37

Kolmila i Bergslagen

Kolmila i Skinnskatteberg, augusti 2022. En nordisk ”vulkan” som historiskt pyrde i de djupa skogarna vid framställningen av träkol.

Kolarbyn i Bergslagen som även erbjuder övernattning i unika kolarkojor håller traditionen vid liv. På hemsidan står bland annat följande:

Att bygga, tända och vaka över en kolmila är ett tufft jobb och kräver hårt arbete. De som idag driver projektet är ett gäng “kolarpojkar” som nått medelåldern på 75. Under tiden kolningen pågår är det dygnet runt- vaka som gäller och “kolarpojkarna” får då lite stöttning av elever från Skogsmästarskolan

Vecka 36

I dessa valtider bjuder vi på en bild som sträcker sig över partigränserna. Nordiska motståndsrörelsens Joakim Kannisto stötte oväntat på Gudrun Schyman när han i veckan befann sig på Stortorget i Norrtälje och diskuterade med lokalpolitiker på plats.

Självfallet kunde inte ett sådant fototillfälle missas, så mötet mellan de politiska motpolerna blev förevigat på denna bild.

Vecka 35

Valkampen fortgår för Nordens enda revolutionära parti, Nordiska motståndsrörelsen.

Vecka 34

Vänsterpartister i Ludvika.

Valkampanj 2022. Två tysta vänsterpartister i Ludvika centrum tar lite plats i ett hörn på en av gatorna. En undangömd burk Trocadero syns vid fötterna av en av de korpulenta representanterna.

Vecka 33

Medeltidsdagar i Arboga-

Hur gick det till när publika straff skulle verkställas? Arboga får ett annorlunda utseende när Medeltidsdagarna går av stapeln. Bilden är från lördagen den 13 augusti 2022.

Vecka 32

Adriana var tolv år när hon sköts till döds i anslutning till en bensinstation i Botkyrka, Stockholm. Den 2 augusti 2020 inträffade mordet vilket vid denna publicering, drygt två år senare, gör hennes minne aktuellt. En parkeringsruta reserverades sörjande att lägga blommor, meddelanden och gravljus för Adriana. Bilden är tagen två veckor efter mordet.

Vecka 31

Marklyft

Nordendagarna har just utspelat sig. Hit for nationalsocialister från hela Norden för att umgås, fynda och tävla i årets nordman. Vi på motståndsmedia vill denna vecka inspirera och uppmuntra alla nordbor till fysisk och mental träning, i er finns kraften att flytta berg.

Vecka 30

Sõrve fyrtorn är Östersjöns högsta fyr med en höjd på 52 meter från marken och 53 meter från havsytan. På Visit Estonia beskrivs tornets historia:

År 1646 lät Livlands generalguvernör Gabriel Oxenstierna sätta upp ett primitivt landmärke i form av en eldtunna på en liten ö utanför Sõrvehalvöns spets. Höststormarna visade snart att placeringen inte var den bästa möjliga och eldtunnan flyttades till Sõrvehalvöns spets. År 1770 restes där ett stentorn som förstördes under första världskriget. Den nuvarande strutformade fyren i monolit betong byggdes år 1960. Alla intresserade kan även klättra upp i fyren under sommarsäsongen.

Vecka 29

Denna vecka bjuder vi på en bild av en huggorm som attackerade en nästeschef från Näste 6 (utan allvarliga skador) och som blev en påminnelse för naturens makt.

Vecka 28

Norrbostämman 2022.

Spelmän på Norrbostämman den 10 juli 2022.

Vecka 27

Ingolf Arnarson

Förste nordbon att permanent bosätta sig på Island, år 874.

Vecka 26

Sommaridyll.

Vecka 25

Midsommar 2016.

Då det är midsommar till helgen publicerar vi en bild från ett traditionellt svenskt midsommarfirande i Tällberg, utanför Rättvik.

Vecka 24

Midsommar börjar närma sig och spelmännen stämmer fiol och nyckelharpa, som denna på bild.

Vecka 23

Nordfront / Motståndsmedia.

Nu när sommarvädret börjat komma hit på allvar så bjuder vi på ett motiv från en klassisk sommaraktivitet: Brännboll. I detta fall från en tävling mellan medlemmar i Nordiska motståndsrörelsens Näste 6.

Vecka 22

Motståndsmedia / Nordfront.

Mellan den 25 maj och den 20 juni, föder rådjuren i regel sina kid, födslarna når kulmen runt den 5 Juni, denna vecka. Därför bjuder vi på en bild av ett vackert rådjur med sitt nyfödda kid.

Vecka 21

Denna veckans bild föreställer Ida Mattons skulptur Lokes straff, som finns att beskåda utanför Stockholms stadshus.

Vecka 20

Denna vecka bjuder vi på en naturbild av Kirkjufell, beläget på vackra Island.

Vecka 19

Då det idag är De stupades dag väljer vi att bjuda på en bild på ett minnesmärke över en svensk frivillig som stupade i försvar av Norden.

Vecka 18

Denna veckans bild speglar faktiskt helgen, föregående vecka. Trots det är händelsen så pass färsk och fortfarande högst aktuell denna vecka. Fotot är från Nordiska motståndsrörelsens blixtdemo i Lysekil, 30 april som det för övrigt släpptes en film från under gårdagen.

Vecka 17

Vi önskar att alla läsare får uppleva en trevlig valborgsmässoafton med denna bild på en majbrasa.

Vecka 16

Partiörn?

Påskharen är på besök och häxorna far till blåkulla.

Vi har dock valt att lyfta en annan viktig händelse. Denna årets sextonde vecka föddes nämligen en viktig man, nej jag talar inte om Jesus och hans återuppståndelse, jag talar förstås om Adolf Hitler.

Sveriges rådande åsiktslagar låter oss dock inte porträttera Hitler i goda dager. Vi har istället valt att lyfta fram något som vid sidan av svastikan främst utmärkte Tredje riket, ett av Hitlers underverk.

Reichsadler eller riksörnen som vi känner den stammar ursprungligen från Heliga romerska riket, senare Tysk-romerska riket, där den prydde arméns standar i guld och rött.

Hitler kom att adoptera symbolen och denna skulle i kombination med svastikan bli NSDAP:s partisymbol, partiörnen, eller parteiadler på tyska.

Efter att Hitler trätt till makten skulle örnen komma att symbolisera det tyska Tredje riket från 1935 fram till dess fall.

Observera att örnen på bilden tittar över sin vänstra axel, likt partiörnen. Medan riksörnen tittar över sin högra axel.

Bilden är tagen i Örebro och har bara estetisk anknytning till Tredje riket.

Vecka 15

Motståndsmedia / Nordfront

Denna veckas bild föreställer en nyligen ankommen svan till en av Norrbottens älvar, som är ett lika tydligt som vackert vårtecken.

Vecka 14

Motståndsmedia / Nordfront

Denna vecka sänder vi gratulationer till Nordiska motståndsrörelsen för 25 år av kamp sedan dess grundande, med denna bild från jubileumsfesten som hölls förra helgen.

Vecka 13

Motståndsmedia / Nordfront

Denna veckans bild ger ett avsked till norrskenssäsongen med detta motiv på en motståndsfana under norrskensbrand.

Vecka 12

Vårkänslor

Vi på Motståndsmedia vill hälsa solen och värmen åter och önska alla folkfränder en fantastisk vår i folkgemenskapens tecken.

Vecka 11

Nordfront / Motståndsmedia

Som ett avbrott från nyhetsflödet om krig och elände bjuder vi denna vecka på en konstnärlig bild på en staty tagen i kungliga slottet.

Vecka 10

Moder - du blomstrande kvinna

Vi bryter ekot från Ukraina och går över till något helt annat. Denna årets tioende vecka vill vi uppmärksamma internationella kvinnodagen och hylla våra nordiska kvinnor extra mycket, detta genom bild såklart men även genom en dikt skriven av en västgötsk lokalpatriot.

”Utan dem, förtvina hem & härd
Utan dem, vadan höja våra svärd? 

Ty blott dem skänkts fägring ur Allmoderns gudahand
Ty blott dem förmå förära nytt & ädelt blod i släktets band 

Under Allfaderns böljande skyar, gryr morgonrodnen öfver Midgårds byar

Längs fälten de vandra & sår fröer 
Dock när som striden nalkas förblifva de sköldmöer

Därest den ledes härar når nejderna vår, envar draga klinga
Varest de inför Freyja & Hild, valkyriors mod skola bringa

De Friggs döttrar nornorna till graven kalla 
Skola åter stiga opp i Folkvång & Valhalla

Hell Nordens dygderika hjältinnor!
Hell er, stolta frihetskämpande kvinnor!”

Vecka 9

Denna vecka fortsätter vi på Ukraina-temat. Här med en bild föreställandes en docka i ett dagis i Prypjat, som stått övergiven sedan Tjernobylolyckan.

Vecka 8

Ukrainska pansarvagnar av modell haubits.

Delar av en ukrainsk pansarpluton står ovetande inför hårda stridigheter utanför staden Luhansk.

Vecka 7

Kultur, när det nordiska folket själv får välja.

”Denna veckans bild är tagen på en spelmansstämma och föreställer en norrländsk dragspelare som spanar in en dam iförd folkdräkt, i idyllisk nordisk miljö.”

Vecka 6

Norrsken

”Denna veckans bild föreställer ett av den nordiska naturens vackraste skådespel, norrskenet, som här dansar ovan taggtråd på ett berg någonstans i Norrbotten.”

Vecka 5

Esaias Tegnér

”Motivet på denna veckas bild är en staty av Carl Gustaf Qvarnström föreställandes nationalskalden Esaias Tegnér, passandes nog avbildad lutande mot en runsten, placerad på Tegnérsplatsen i centrala Lund.

Tegnér brukar räknas som en av Svergies största nationalskalder, och var genom sin diktning och livsgärning i övrigt ett tongivande inflytande över den nationalromantiska bilden av Sverige som format kommande generationers nationella identitet.

Avslutningsvis bjuder vi på en uppmaning till läsarna, hämtat ur Tegnérs dikt Svea:

”Upp männer, till striden!
Den kommer ej mer.
I dag fäster tiden
sitt öga på er.
Se, högarnas famnar
upplåtas med dån,
och fädernas hamnar
stå upp därifrån.
De se, hur I fäkten. –
Den bortdöda värld,
de ofödda släkten
anropa ert svärd.”

Vecka 4

Revoltera mera!

”Man ur huse mot global kommunism”. Verkställ!

Den här bilden är från demonstrationen mot vaccinpass som hölls den 22 januari 2022 på Sergels torg.

Vecka 3

Till minne av de svenska finlandsfrivilliga.

Bilden är tillägnad de mången svenska finlandsfrivilliga som åren 1939-1944 stred och föll vid försvar av Nordens frihet. De tre bataljonerna skulle komma att bestå av 8260 man, som för våra finska bröder tordes ha haft stark moralisk inverkan.

33 man stupade, omkring 50 sårades i krig samt 130 frostskadades.

Ej att förglömma är att 727 norrmän ansökte om frivillig tjänst i de svenska förbanden. All heder till våra bröder i väst.

Deras kamp var ej förgäves och deras strävan efter frihet ekar än i Norden.

Vecka 2

Torvkyrka omgiven av vildmark
Gröfs kyrka, Island. färdigställd 1680.

Här hade man gärna slagit rot. Ute i den isländska vildmarken finner vi detta pittoreska lilla torp. Långt bort från konsumtionshets, korrupta politiker och coronarestriktioner. Torpet är i själva verket Gröfs kyrka, en kyrka som stod klar 1680 och fungerar idag som ett museum.

Vecka 1

Engelbrekt Engelbrektsson.
Minnesstod över Engelbrekt Engelbrektsson f.1390-tal - d.1436. Rikshövitsman, bergsman, frälseman och ledare för Engelbrektsupproret mot Erik av Pommern 1434. Fotografi: Nordfront / KHF Motståndsmedia

Först ut är Engelbrekt Engelbrektssons minnesstod. Denne restes i Örebro och på den finnes att läsa ”Åt Engelbrekt Engelbrektsson, den trofaste försvararen af Sveriges frihet, restes denna minnesstod af Sveriges konung och folk år 1865.”