Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Undersökning: Nationalkonservativt parti behövs inte

Av Redaktionen, 2016-04-11
redaktionen@nordfront.se

VECKANS FRÅGA. En majoritet anser att Sverige inte behöver ett högerparti?

I en längre intervju med Södermanlands Nyheter uppgav SDU-ordföranden Jessica Ohlson att hon ser en möjlighet för SDU att starta ett nytt parti sedan Sverigedemokraterna brutit med sitt ungdomsförbund.

Bildandet av ett nationalkonservativt parti och/eller etablerandet av en ”riktig” höger har de senaste åren marknadsförts av flera aktörer, kanske främst den nya högern och Daniel Friberg i sin bok Högern kommer tillbaka.

veckans-fråga-nationalkonservatismBland Nordfronts läsare är det en absolut majoritet, 62 procent, som inte vill ha ett sådant parti. 32 procent är för ett nationalkonservativt parti som ska komplettera de alternativ som redan finns.

I omröstningen hade Nordfront tre nej-alternativ för att försöka utröna vad som är huvudanledningen till att folk inte vill ha ett nationalkonservativt parti. Vann gjorde det svarsalternativ som innebär att ett nationalkonervativt parti kommer att bli ett nytt SD-parti. Med andra ord att det kan ha goda intentioner och verka bra i början, men att det till slut ändå kommer att urvattnas ideologiskt och bli populistiskt genom ständiga kompromisser.

De som förespråkar en ”ny höger” – både som parti och rörelse – använder sig ofta av argument som att det behövs en medelväg mellan SD och Nordiska motståndsrörelsen eftersom det är ”omöjligt” att folk väljer en radikal linje före SD. Den tidigare socialdemokraten Bitte Sjögren, som i veckan intervjuades av Radio Nordfront, är dock en av de nya inom Motståndsrörelsen som inte har behövt denna kompromisslinje.

Veckans fråga är nu borttagen. En ny fråga kommer upp under kvällen.

Veckans fråga

Varje måndag lägger Nordfront upp en ny omröstning (kvällstid) och sammanfattar den gamla (morgon). Har du förslag på frågor som skulle passa som ”Veckans fråga”? Kontakta då redaktionen@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2016-04-11 10:20