VECKANS FRÅGA. Dynamit är den svenska uppfinning som betytt mest för världens utveckling. Det anser Nordfronts läsare.

veckans-fraga-uppfinnareDynamiten vann en hård kamp mot kylskåpet (utan rörliga delar) om den mest betydelsefulla svenska uppfinningen. På tredje och fjärde plats kom pacemakern och sfäriskt självinställande kullager på samma procentantal.

Signaturen SS skrev om dynamitens betydelse: ”Den öppnade upp många hinder och la grunden för järnvägens framfart i tidigare oåtkomliga områden.”

Signaturen Nordvind, som också röstade på dynamiten, gjorde en genomgång av alla alternativ.

Flera hade egna erfarenheter av de svenska uppfinningarna. Skogstokig hade en mormor och morfar som jobbade med kullager på SKF och Anonym en farmor som fick leva några år till tack vare en pacemaker.

Få i kommentarsfältet höll med Fredrik Reinfeldt om att ”utvecklingen har kommit utifrån” och att ”ursvenskt är barbariet”. KolNidre skrev: ”MKT svårt val — samtliga alternativ har varit ett STORT bidrag till att utvecklingen av vår (Vita!) civilisation tagit ett par jättekliv framåt och uppåt!”

AGA-spisen, datormusen, Bluetooth och blixtlåset var andra svenska uppfinningar som lyftes fram och svenskars inblandning i elektricitetens utveckling nämndes. Flera hyllade det nu levande geniet Håkan Lans, ett ”geni i kubik” och ”världsledande inom båttrafik och flygtrafiklokalisering” enligt Pjotr.

Veckans fråga är nu borttagen. En ny fråga kommer upp under kvällen.

Veckans fråga

Varje måndag lägger Nordfront upp en ny omröstning (kvällstid) och sammanfattar den gamla (morgon). Har du förslag på frågor som skulle passa som ”Veckans fråga”? Kontakta då redaktionen@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2014-07-21 10:56