MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den irländska sångerskan Enya som här framför låten May it Be. Låten finns med i filmen Sagan om ringen från 2001.

Enya är ett artistnamn och egentligen heter hon Eithne Ní Bhraonáin (iriska) eller Enya Patricia Brennan (engelska). Enya inledde sin musikaliska karriär 1980 då hon gick med i familjebandet Clannad. Hon lämnade gruppen efter två år för att inleda en solokarriär. Enya kan också ses som en grupp, förutom Eithne består gruppen av Roma Ryan som är textskrivare och poet samt Nicky Ryan som agerar producent.

Regissören Peter Jackson frågade inför färdigställandet av Sagan om ringen om Enya var intresserad av att skriva en låt till filmen. Glad över att ha fått frågan reste hon till Nya Zeeland för att titta på en preliminär klippning av filmen, vartefter låten komponerades.

Texten till May it Be inkluderar ord från engelska språket, samt ord ur det fiktiva alvspråket, Quenya, som skapats av J.R.R. Tolkien. Sammansättningsmässigt sett är låten enkel, med körsång och stråk i bakgrunden. Som det mesta av Enyas musik, klassificeras May It Be som New Age.

Låttext:
May it Be


  • Publicerad:
    2013-09-27 20:00