Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Veckans låt: The Fixx — Cause To Be Alarmed

Av Erik Forsell, 2018-12-07
erik.forsell@nordfront.se

MUSIK. Nordfront presenterar denna vecka låten Cause To Be Alarmed av den engelska popgruppen The Fixx.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

The Fixx bildades 1979 och de spelar fortfarande. Deras låtar har oftast ett politiskt innehåll i en eller annan form, men de tillhör varken vänsterblocket eller ”extremhögern”. De befattar sig inte med metapolitik eller ideologi. ”Red or blue — what’s the difference?” sjunger Cy Curnin i deras första stora hit, Stand or Fall från 1982.

Istället handlar texterna om konsekvenserna av den politik som den politiska eliten tvingar på oss människor som lever i verkligheten. Redan på 80-talet insåg medlemmarna i The Fixx att användningen av finanser höll på att än mer lyftas från individers behov till global hänsynslöshet.

De ekonomiska medlen som fortfarande skapades av folket togs då helt och hållet i beslag av aktieägare och banker. Superkapitalisterna, de finansbolag som i ökad grad började se anställda människor som en belastning, struntade allt mer i vanligt folks situation.

The botten is nådd
Man kan exemplifiera skillnaden mellan hur bandet tänker om människans existens och hur superkapitalisterna tänker i termer av profit: Hitlåten Saved by Zero från 1983 beskriver när vi som individer eller som kollektiv har nått botten, nollpunkten, i en situation där allt har tagits ifrån oss.

Från den punkten finns det ingen annan riktning i livet än uppåt. Det enda vi fysiskt och existentiellt kan göra i en sådan situation är att resa oss; för övrigt en tanke som numera har blivit en meme inte minst för delar av den vita befolkningen i västvärlden.

Men biltillverkaren Toyota uppfattade låten på ett annat sätt än vad bandet förmedlade. Toyota valde låten för en reklamkampanj som försökte öka bilförsäljningen genom att locka till köp mot lån på noll procents ränta under en viss löptid: ”Räddad av Noll (procent)”.

Mellan transparens och att ligga på nollan
Veckans låt är Cause To Be Alarmed från albumet Calm Animals från 1988. Det är en av bandets mindre kända låtar, men en av singlarna från albumet låg i USA etta på rocklistan i tolv veckor. Calm Animals är också bandets rockigaste och bullrigaste skiva. Kännetecknet för The Fixx’ musik är annars att den är väldigt luftig, som en stjärnbeströdd natthimmel där luften genomsyras av ekon, ofta melankoliska sådana, som stryker över lyssnarens kind.

Om 2010-talets musik i regel präglas av att alltid ”ligga på nollan”, det vill säga maximalt ljudtryck där hela låten är proppad med starka ljud, präglades popmusiken på 80-talet av det som idag kallas transparens. Man vågade använda enkla medel för att knyta ihop glesa vävar. Framgångsrika exempel på sådant tänkande var Howard Jones, The Human League och Flash and the Pan.

The Fixx’ största hit var också atypisk: One Thing Leads to Another som inte ens bandet hade förväntat sig skulle slå an hos lyssnarna är extremt transparent men har en helt torr och nästan död ljudbild, långt ifrån deras normala atmosfäriska popsound.

”Global massmedia och politik använder rädslan som vapen”
Albumet Calm Animals handlar — igen — om vanligt folk som trängs ut och krossas av den växande politiska sfären, ett problem som bandets medlemmar anser fortfarande förvärras.

”Det är svårt att hitta en positiv sång bland de låtar jag har skrivit”, har sångaren Cy sagt.

”Det beror på att det finns så mycket negativitet i världen. Sedan 9/11 utnyttjar regeringar och massmedierna rädslan som vapen mot folket. Rädsla är de globala massmediernas främsta produkt. Detsamma gäller för deras vänner politikerna”, har Cy Curnin sagt i flera intervjuer.

Det finns anledning till oro
Låten Cause To Be Alarmed handlar om exakt det titeln anger: Att det finns skäl att vara alarmerad, för eliten förtycker oss och är orsak till våra lidanden. Den politiska och finansiella eliten tar inte ansvar för att människor och hela folk utsätts för förtryck och övergrepp eller att miljön förstörs av rovdrift, medan de plundrar ladorna för egen del:

Ingen skattkista med tillgångar som de återinvesterar i folket, de är bara en samling horor

Lyssna på The Fixx — Cause To Be Alarmed:

Låttext:

A little kid goes from
Size one to size two
Still we have same job
What is it that we do?
All the change that’s going on
In that tiny mind
Still we’re indecisive
Still we’re wasting time

And there’s cause, cause
Cause to be alarmed
Who feeds the dove?
Who gives the world its charm?

Cause, cause, cause to be alarmed
We are pumped up fantasies
Until the world’s disarmed

A little hungry face
Deserved more than roots to chew
They will erupt, ’enough’s enough’
They’ll lay the blame on you
And these perceiving minds observe
To count the final score
No treasure chest to reinvest
Just a bunch of whores

And there is cause, cause
Cause to be alarmed
No making love
Until the world’s disarmed
Cause, cause, cause to be alarmed
A frigid little fantasy
Until the world’s disarmed
Fly, bird, high, bird
A love bird got shot
Heard the lead bird’s a dead bird

A new mind goes from birth
To full view, to old fool
Still we have the same face
Just what do we achieve?
All these minds that think alike
Do damage to the strain
Where we stand, the very spot
We will not stand again

And there is cause, cause
Cause to be alarmed
Who feeds the dove?
Who gives the world its charm?

Cause, cause, cause to be alarmed
We are pumped up fantasies
Until the world is disarmed
Fly, bird, high, bird
Go see, bird, and tell, bird
That a love bird got shot
Heard the lead bird’s a dead bird


  • Publicerad:
    2018-12-07 20:00