MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den slovenska gruppen Laibach med låten Rossiya.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Laibach är en slovensk musikgrupp som bildades 1980. Gruppen har med sin blandning av industriell synthrock och ofta oklara politiska intentioner lyckats göra sig (ö)kända i hela Balkanområdet. I övriga Europa har dock bandet endast lyckats slå igenom inom några smalare subkulturer som t.ex. hos de nordiska ”syntharna”. Anledningen till att gruppen av gammelmedia oftast klassas som ”bisarr” finner troligtvis sin förklaring i att bandet i sina konstnärliga alster och framträdanden alltid har haft en strikt, militär och vad vissa kallar en”fascistoid” framtoning.

I början av sin karriär gav gruppen ogärna intervjuer vilket ledde till en hel del spekulationer om vad de hade för intentioner med framträdandena på grund av sin ”totalitära” framtoning. Det har emellertid blivit klarlagt att de hade för avsikt att testa och tänja på gränserna för vad som kunde ses som acceptabelt hos Belgrads liberala tolkning av den kommunistiska ideologin. Detta var nämligen en av huvudfrågorna i det politiska konstkollektiv, vilka Laibach är en del av, som bildades 1984. Kollektivet kallar sig för Neue Slowenische Kunst (”ny slovensk konst” på tyska) och man arbetar aktivt med att skapa kontrovers med hjälp av att t.ex. blanda politiska verk som normalt sett ses som antagonister till varandra.

Mycket kan sägas om Laibachs politiska historia. Klart är dock att deras ofta nationalistiska presentationer i själva verket handlar om ironi och satir. För den som trots detta vill veta mer om bandet går det att besöka deras hemsida.

Veckans låt denna vecka har Rysslands-tema med anledning av att fotbolls-VM i Ryssland precis har avslutats och att Donald Trump och Vladimir Putin till globalistpressens stora förtret verkar ha haft ett konstruktivt möte i Helsingfors tidigare i veckan. Låten heter Rossiya och kommer från Laibachs konceptalbum Volk från 2006. Alla låtar på det albumet är inspirerade av olika nationalsånger och har låttexter som berör de aktuella nationerna. Låten Rossiya handlar alltså om Ryssland och verkar hylla landets storhet, erkänna det ryska folkets historiska lidande och se positivt på framtiden efter kommunismens fall.

Låttext:

United forever in vast, endless space
Created in struggle by unhappy race
Where sunrays of freedom
Are frozen in ice
United forever in Great Russia’s embrace

From the Arctic Circle to the southern seas
Deserted forests, never-ending steppes
The unbreakable union
Of fraternal states
United forever in Great Russia’s embrace

Slav’sya Otechestvo nashe svobodnoye
Slav’sya strana! My gordimsya toboy!

Arise, prisoners of starvation
Arise, the damned of the earth
Let’s gather together
Let’s break us free
The world is changing at its core!

Long live Great Russia’s motherland
Built by the people and their mighty hand
Long live your nation
United and free
Shining in glory for all man to see


  • Publicerad:
    2018-07-20 20:00