MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den tyska musikern Patty Gurdy och hennes folkpop.

Patty Gurdy, en tysk kvinna som egentligen heter Patricia Büchler, är låtskrivare, sångerska och musiker på folkinstrumentet vevlira, som på engelska kallas hurdy gurdy; därav hennes artistnamn.

Men vevlira har instrumentet bara hetat sedan 1967, då en musikvetare namngav det på svenska. Tidigare kallades det vielle, dess franska benämning.

Vevliran är ett europeiskt instrument som var som mest spelat under medeltiden. Med tiden sjönk instrumentets status, och vid 1700-talets början ansågs den vara ett typiskt tiggarinstrument.

Den ser ut ungefär som en nyckelharpa, också ett gammalt folkinstrument som Åsa Jinder på 1980-talet gjorde populärt i Sverige för en del av allmänheten som annars inte brydde sig om svensk folkmusik och kultur.

Men istället för att använda en stråke, använder vevliran ett hartsat hjul som man snurrar på med hjälp av en vev. Hjulet gnids mot strängarna.

Vevliran har under senare årtionden åter blivit ett omtyckt instrument. På 1960- och 70-talen var det en hel del psykedeliska och andra nyfolkmusikband – som idag bland annat kallas acid folk – som använde vevliror, ofta på instrumentspäckade och musikaliskt komplexa skivalbum, musikaliskt ofta långt från vevlirans tradition.

Multi-instrumentalisten Mike Oldfield var en av de stora artister som spelade vevlira på sina instrumentella folkrockalbum, eller överlät instrumentet åt gästmusikern Leslie Penning.

Patricia Büchler började spela vevlira 2014. Hon lärde sig alla grunderna i hur man spelar instrumentet på två veckor. Men hon är också bra på att spela piano, för det var hennes instrument i över tio år innan hon fann vevliran. De musikaliska färdigheterna gjorde att hon lätt kunde ta till sig det nya instrumentet.

Hon tycker att vevliran är som att spela på en blandning av piano och violin, och hon har märkt att musiker som har spelat piano, violin, cello, trummor eller gitarr, har lätt för att lära sig spela vevlira.

Själv kallar hon sin musik ”mörk folkpop”, men veckans låt Leaves and Lemons är mycket ljus, trots att den går i moll. Låten är hämtad från hennes senaste album Pest & Power.

Förra året spelade hon på bland annat den norska Smaabyfestivalen i Flekkefjord.

På tal om Mike Oldfield har Patty Gurdy på sitt nya album även gjort en cover på Oldfields stora hitlåt Moonlight Shadow som 1983 skönsjöngs av skotskan Maggie Reilly, en av de bättre popsångsrösterna på 80-talet.

Texten bör passa Patty Gurdy, som trots glädjen i veckans låt gärna hänger sig åt mörk gotisk romantik: Moonligt Shadow handlar om en flicka som drabbas av handlingsförlamning under en traumatisk chock när hon bevittnar sin pojkvän dö, då den unge mannen släpas iväg och skjuts till i en slagskugga under den kalla månens sken.

Patty Gurdy vill gärna uppmuntra andra att börja spela vevlira. Många lutbyggare bör kunna bygga en vevlira på beställning. Ska man ha en hyfsad till bra vevlira bör man satsa 10 000 till 25 000 kronor, tycker hon.


  • Publicerad:
    2020-12-11 20:00