MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det norska bandet Skuggsjá med låten ”Tore Hund”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Den 17 maj 1814 skrevs Eidsvollförfattningen under i Norge. Författningen ansågs på sin tid vara en av världens mest radikala demokratiska konstitutioner och 17 maj blev sedermera Norges nationaldag.

Inspirerad av 200-årsdagen till denna händelse, beslöt Ivar Bjørnson från Enslaved och Einar Selvik från Wardruna att komponera musik tillsammans under namnet Skuggsjá, som betyder ”spegel” eller ”reflektion” på fornnordiska.

Bandet uppträdde första gången den 13 september 2014 vid Eidsiva Blot-festivalen i Eidsvoll, där konstitutionen blev skriven, för att fira 200-årsdagen. Björnson och Selvik beslutade senare att de skulle fortsätta med bandet och skrev kontrakt med skivbolaget Season of Mist.

Skuggsjá använder såväl moderna metal-instrument som äldre instrument från Norge och andra delar av Norden och lyriken framförs på fornnordiska och norska, vilket gör Skuggsjá till en intressant blandning mellan dåtid och nutid, både textmässigt och musikaliskt.

Minnesmärke över Tore Hund och hans ätt på Bjarkøy som restes 1980.

Veckans låt heter Tore Hund och handlar om vikingahövdingen med samma namn, som levde och verkade på Bjarkøy i Troms kring det första millennieskiftet. Tore Hund och hans förfäder före honom var rika och mäktiga tack vare handel och beskattning av samer i området. Som passionerad anhängare av den förkristna religionen motsatte sig Tore Hund kung Olav II (Olav den helige) och hans försöka att kristna och centralisera makten i Norge.

Enligt legenden var det Tore Hund som gjorde Olav den helige till en kristen martyr under slaget vid Stiklestad 1030. I Snorre Sturlassons berättelser hade samiska nåjder från hans hemtrakter hjälpt honom inför slaget genom att göra en magisk kofta av sälskinn som stål inte kunde bita på.

Låttext:

Ørna har stupt
i gløym-svevn kvilar
Kråka har kraksa i ørnereiret
Trudd seg orna lik

Gjetord gjevt
vann du aldri
låk var din løn
Brottkongens bane

Folket fylka
Flokkar fyl-g-de
Uår trossa
Bondebærs brande!

Fram fram Bondemenn!
Tore Hund han ris igjen!
Fram fram Bondemenn!
or gløym-svevn han ris igjen!

Sjølv etter han døde
nyt nidkongen føde
matar seg mett
på makt og visdomsøde

renkjespelt rykte
fekk vekse fram
fordummande veldet
forstummande veldet

tre utan næring
rotnar på rot
tre utan rot
…fell

Fram fram Bondemenn!
Tore Hund han ris igjen!
Fram fram Bondemenn!
or gløym-svevn han ris igjen!


  • Publicerad:
    2018-06-08 20:00