MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det norska bandet Wardruna och deras musikaliska tolkning av den fornnordiska dikten Völuspá.

Wardruna är ett norskt band som spelar fornnordisk folkmusik och sjunger på norska och äldre nordiska språk. Bandet som grundades 2003 har hittills släppt två skivor och arbetar på ett tredje album som planeras bli klar under året.

Bandets musik har använts i TV-serien Vikings som handlar om vikingen Ragnar Lodbrok. I seriens tredje säsong deltar även Wardrunas frontfigur och huvudperson Einar Selvik som skådespelare.

Völuspá är den mest berömda dikten från Den poetiska Eddan och beskriver världens födelse och undergång. I klippet nedan framförs låten live av Selvik, där han inleder med att förklara dess betydelse samt på vilket sätt den hedniska synen på dessa frågor skiljer sig från den kristna.

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen@nordfront.se


  • Publicerad:
    2016-05-20 20:00