MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den svenske komikern Thomas Järvhedens politiskt korrekta version av powerballaden ”When a Man Loves a Woman”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Under sent 80-tal och tidigt 90-tal producerades ett stort antal så kallade powerballader. Alltifrån hårdrocksband till smörsångare sjöng hest och passionerat om olycklig kärlek, samtidigt som tonåringar dansade tryckare till tonerna på diverse discon och skoldanser i hela Västvärlden.

En av de kändaste powerballaderna från tiden är Michael Boltons version av 60-talshiten When a Man Loves a Woman som ursprungligen sjöngs av den svarte RnB-sångaren Percy Sledge.

Bolton återpopulariserade kärleksballaden och den klättrade snabbt upp till första plats på listan Billboard Hot 100  när den släpptes 1991 på albumet Time, Love & Tenderness.

Tiderna har dock förändras sedan tidigt 90-tal, och definitivt sedan 60-talet då låten ursprungligen skrevs. Idag kan det tyckas fördomsfullt att hävda att en man älskar en kvinna. Framförallt kan det anses exkluderande gentemot de tusentals (?) nya könsidentiteter och sexuella läggningar som har dykt upp sedan dess.

Detta är kanske anledningen till att den svenske komikern Thomas Järvheden kände sig nödgad att uppdatera den gamla balladen med en något mer kontemporär lyrik, som inte kränker eller utesluter någon.

Förutom att ta romantiken till 2010-talet har Järvheden även tidigare skapat politiskt inkorrekt humor och musik. Nordfront uppmärksammade bland annat hans hip hop-musikvideo Kasta sten, som väckte ramaskri bland Sveriges intellektuella och politiskt korrekta ”elit” 2016. I den hånade Järvheden ”förortskillen” och dennes upplevda förtryck av den främlingsvänliga men kollapsande svenska välfärdsstaten.

En av Järvhedens kritiker noterade exempelvis att ”Kasta sten” blev Veckans låt på Nordfront:


Samtidigt som Expressen helt oironiskt skrev att ”Detta har superstjärnan och komikern Henrik Schyffert retweetat. Schyffert är känd för att stå upp mot rasism och engagera sig i flyktingfrågan.”

Det återstår att se ifall Järvhedens nya Veckans låt får samma uppmärksamhet.


  • Publicerad:
    2018-09-14 20:00