SATIR. Den senaste veckan har ett nytt mem tagit världen med storm och retat upp vänstern till nivåer vi inte trodde var möjliga. Låt oss presentera NPC-memet.

Inom datorspelsvärlden är det mer regel än undantag att spel innehåller NPC-karaktärer. NPC står för ”non-playable character” (icke-spelbar karaktär) och är alltså en datorstyrd karaktär som spelaren själv inte kontrollerar.

NPC-karaktären vandrar runt planlöst och utför samma sysslor om och om igen enligt ett inprogrammerat mönster. När någon drog likhetstecken mellan spelens NPC-karaktärer och verklighetens systemlakejer nådde kränktheten nya nivåer. Liberaler, kommunister, sossar, festprissar, bloggerskor, journalister och allt däremellan skrek i högan sky. Det blev alldeles uppenbart att detta mem sårat dem som aldrig förr.

För visst kan man förstå att de tar åt sig? Gemene systemlakej beter sig exakt som en NPC. Totalt själlös utan ett högre mål med tillvaron än att knega sig igenom veckan och supa skallen av sig under helgen. Att inte sticka ut åsiktsmässigt och rapa upp systemets floskler som media och journalister marinerat dem med hela livet.

Att de tycker detta mem är avhumaniserande kan man förstå, men hur mycket människor är de egentligen? En riktig människa kan ha originella tankar, en inre monolog, sticka ut hakan när det behövs med mera. Gemene fårskalle liknar mer robotar än människor och hade passat bättre i ett datorspel än i verkliga livet. Men nu är de här ibland oss och det minsta vi kan göra att upplysa dem om vad de egentligen är: NPC:er!

Nedan kommer veckans bilder, som alla är klickbara:

 


  • Publicerad:
    2018-10-20 12:00