KOST. Trots att vegeterianer oftast har en bra kroppsform och inte dricker alkohol lika ofta som köttätare visar en studie att de ofta har sämre hälsa.

En studie från medicinska universitetet i Graz i Österrike påvisar att personer som enbart äter en vegetarisk kost oftast har sämre hälsa än personer som även äter kött. Studien visar dock att vegeterianer oftast är mer intellektuella, dricker och röker mindre samt har en högre socioekonomisk status i samhället.

Anledningen till den sämre hälsan hos vegeterianer uppges vara en låg konsumtion av mättat fett och kolesterol som istället resulterar i ett ökat intag av frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Den typen av kost uppges vara orsaken till en ökad risk för bland annat allergier och mentala sjukdomstillstånd som depression. I studien fann man vidare att vegeterianer löpte hela 50 procent större risk för cancer och hjärtsjukdomar.

Vår studie har visat att vuxna österrikare som konsumerar en vegetarisk kost har sämre hälsa (i form av cancer, allergier och psykiska sjukdomar), har en lägre livskvalitet och kräver också mer medicinsk behandling… Därför är det ett fortsatt starkt folkhälsoprogram för Österrike som krävs för att minska hälsorisken på grund av näringsmässiga faktorer, skriver forskarna.

Österrikes myndighet för sjukdomskontroll noterar dock att en varierad kost, som innehåller mycket frukt och grönt, har en positiv inverkan på hälsan.

Källa:
Study: Vegetarians Less Healthy, Lower Quality Of Life Than Meat-Eaters


  • Publicerad:
    2014-04-03 17:45