NORGE. Norska myndigheter vill bygga minst tio nya asylmottagningar. Varje mottagning ska kunna husera 1 000 så kallade flyktingar. Man förbereder sig på att ta emot runt 60 000 asylsökare under 2016.

Ett av kraven är att tomterna ska vara på minst 15 000 kvadratmeter. Boende ska också kunna inhysa upp emot 1000 asylsökare, och totalt ska dessa tio nya asylmottagningar kunna ha 10 500 platser.

Norska Statsbygg har bland annat skickat brev till Bergens kommun där de ber om förslag om lämpliga platser där man kan bygga dessa boenden. Detta brev har Bergensavisen tagit del av och enligt detta så efterlyser Stadsbygg tomter som ligger nära centrum och som har nära till kollektivtrafik.

Statsbygg skriver vidare att tanken är att eventuella tältläger ska kunna användas under sommaren. Man vill även upprätta baracker som ska vara ”tillfälliga”. Men vad ”tillfälligt” innebär är osäkert då Statsbygg inte vill säga något om hur lång tid man talar om eftersom ”asylströmmen de kommande åren är oförutsägbar”.

Enligt Knut Berntsen vid UDI så har brevet inte skickats ut till alla kommuner ännu, utan tendast till ett par utvalda. I tillägg till de ovannämnda kriterierna, vill Statsbygg också att det ska införas en ”robust kommunapparat” och Berntsen säger att det redan finns ”ett väldigt stort antal mottagningsplatser i kommunen”.

— Vi kikar också på statliga egendomar. I tillägg till det har vi också kontaktat privata ägare angående tomter, säger Berntsen till Bergensavisen.

Källor:
Vil bygge minst ti nye gigantmottak i Norge
Kommunen i dialog om massiv brakkeleir for flyktninger i Bergen


  • Publicerad:
    2016-04-03 22:50